ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Ραφήνας
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018

Eurokinissi

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Ραφήνας, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα. Στο πλαίσιό της συναντήθηκε με τον δήμαρχο και κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν την άμεση ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων, ενώ απαίτησαν από τον δήμο να σταθεί αγωνιστικά στο πλευρό των πυρόπληκτων κατοίκων, ασκώντας όλες τις αναγκαίες πιέσεις στο κράτος.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της επιτροπής περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, την άμεση κοπή και συλλογή των καμένων δέντρων, όπου αυτό δεν έχει γίνει. Είναι μια διαδικασία που προχωράει αδικαιολόγητα αργά και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Δωρεάν παροχή κάδων συλλογής μπάζων και άλλων υλικών, σε όσους κατοίκους το έχουν ανάγκη. Να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα συνεχίσουν οι κατασκηνώσεις να φιλοξενούν πυρόπληκτους. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι όροι διαβίωσής τους, για όσο χρόνο θα παραμείνουν εκεί.

Ακόμα, ζητούν άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων που έχουν ανακοινωθεί, στο σύνολο των πυρόπληκτων κατοίκων. Τρεις μήνες μετά και ο εμπαιγμός συνεχίζεται σε βάρος τους. Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και μηδενικοί λογαριασμοί ύδρευσης στις πυρόπληκτες περιοχές για όλες τις κατοικίες και για το 2019 στους πυρόπληκτους. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τεθούν πολιτικοί μηχανικοί στη διάθεση των πυρόπληκτων κατοίκων δωρεάν και χωρίς εξαιρέσεις και άμεση έκδοση όλων των απαραίτητων ΚΥΑ.

Πόρισμα της Πυροσβεστικής

«Ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης. Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».

Στα παραπάνω συμπυκνώνεται το συμπέρασμα του πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι, που συνέταξε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύτηκε στην Τύπο. Ο επιπυραγός συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εναέριων μέσων από το αρχείο GPS και το χειρόγραφο «ημερολόγιο» αεροσκαφών του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής. Αναφορικά με την κινητοποίηση των οχημάτων, ο επιπυραγός επισημαίνει ότι δύο υδροφόρες που εκτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και πιθανολογείται ότι θα είχαν σβήσει άμεσα τη φωτιά είχαν, με εντολή της ηγεσίας, μετακινηθεί στο μέτωπο της Κινέττας. «Υπό τις δεδομένες συνθήκες», αναφέρεται στο πόρισμα, «υπήρξε φυσιολογική σχετική καθυστέρηση λόγω απόστασης στην αρχική προσβολή των πυροσβεστικών δυνάμεων, περί τα 15 λεπτά περίπου, παρά την άμεση αρχική εκκίνηση των δυνάμεων, λόγω απουσίας των πλησιέστερων περιπολικών».

«Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίδοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ανωτέρω ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή, είναι πιθανό ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο αξιωματικός.