ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσδοκίες για «εποικοδομητικό διάλογο» με την ΕΕ

Το Βερολίνο ζητά πρώτα «να προαχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018

ANSA

Οι τρεις Ιταλοί πολιτικοί (από δεξιά Σαλβίνι, Κόντε, Ντι Μάγιο) που διαπραγματεύονται για λογαριασμό του κεφαλαίου με την ΕΕ
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του και προσθέτοντας ότι όταν η Ρώμη λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν θα απαντήσει, με το δεδομένο ότι «μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο». Ο Κόντε επέμεινε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού «έχει καταρτιστεί προσεκτικά, για να αντιστραφεί η τάση στην οποία κατευθυνόταν η ιταλική οικονομία».

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και ηγέτης της «Λέγκας» που συγκυβερνά με το «Κίνημα 5 Αστέρων»), διεμήνυσε: «Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι: Αφήστε την ιταλική κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς. Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας». Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν θα αλλάξουμε». Ο έτερος αντιπρόεδρος, Λουίτζι ντι Μάγιο, επικεφαλής του «Κινήματος», είχε σχολιάσει πως «όλοι οι Ευρωπαίοι επίτροποι θα έπρεπε να αρχίσουν να φέρονται ως σοβαροί άνθρωποι και να δαγκώνουν τη γλώσσα τους τρεις φορές προτού κάνουν δηλώσεις...».

Εκ μέρους της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι «προφανώς τα ιταλικά δημοσιονομικά μάς προκαλούν έντονη ανησυχία, όμως δεν έχουμε προκαταλήψεις».

Πάντως, να σημειωθεί ότι μετά από συνάντηση που είχε ο Κόντε στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε (ανώνυμα) ότι «η Μέρκελ παρείχε στήριξη στον Κόντε προκειμένου να ξεκινήσει έναν θετικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον προϋπολογισμό... Σε αυτό το στάδιο θα ήταν καλύτερο να προαχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, διέψευσε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» ότι η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. «Δεν είπα ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία... Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις», σημείωσε.

Χτες το βράδυ, πάντως, σε συνάντηση του επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία στη Ρώμη έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν ζητάει μέχρι τη Δευτέρα διευκρινίσεις για τα ζητήματα του ελλείμματος, θεωρώντας ότι υπάρχουν υπερβάσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Στη Μόσχα ο Σαλβίνι

Να σημειωθεί ότι ο Σαλβίνι είχε επαφές στη Μόσχα, όπου πήρε μέρος σε εκδήλωση της Ενωσης των Ρώσων Βιομηχάνων. «Εάν μας ζητήσουν να επικυρώσουμε τις κυρώσεις θα πούμε όχι», υποστήριξε, λέγοντας πως «σαφώς δεν έχει νόημα να επιβληθούν κυρώσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε και την κριτική του προς τις Βρυξέλλες και δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει σε αυτήν την κατεύθυνση και το Κυπριακό: «Επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ξένη χώρα (σ.σ. Τουρκία) η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο...», είπε.