Η «ενεργειακή φτώχεια» ήρθε για να μείνει
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018

Eurokinissi

Δυσβάσταχτο κόστος αποτελεί για τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας αυτό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθερωμένης αγοράς» ηλεκτρισμού, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στο ότι χιλιάδες σπεύδουν καθημερινά στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ, για να αναζητήσουν κάποια ρύθμιση - πολλές φορές και ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση - στις οφειλές τους, ώστε να γλιτώσουν έτσι τη διακοπή ρεύματος.

Αλλωστε, η διοίκηση της επιχείρησης κατ' εντολή της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αξιοποιήσει όλα τα «εργαλεία» που διαθέτει για να εισπράξει τις οφειλές και για τον λόγο αυτό έχει προσλάβει εισπρακτική εταιρεία με «τεχνογνωσία» στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων, η οποία γενικεύει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Ετσι, περισσότερες από 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν αποσταλεί τους τελευταίους μήνες σε λαϊκά νοικοκυριά, με τις οποίες καλούνται να πληρώσουν το 30% του χρέους τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν εναντίον τους ένδικα μέσα.

Αποκαλυπτικό για το μέγεθος της ενεργειακής φτώχειας - αλλά και για το πόσο προκλητικά είναι τα περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ως πρόσχημα για το νέο γύρο επίθεσης - είναι και το γεγονός ότι από ένα σύνολο 7,1 εκατ. συνδέσεων, 2,3 εκατομμύρια πελάτες της επιχείρησης διατηρούν κάποια οφειλή προς την επιχείρηση, μικρή ή μεγαλύτερη.

Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση των τιμολογίων ρεύματος, όταν την ίδια στιγμή είτε αμείβονται με μισθούς πείνας είτε είναι άνεργοι ή μισοάνεργοι. Σε τέτοιους ανθρώπους η ΔΕΗ δεν διστάζει να προχωρά εκβιαστικά σε προσωρινές διακοπές ρεύματος για λίγες ώρες ή για μια μέρα - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σχεδόν 150.000 διακοπές τέτοιου τύπου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα - ώσπου να «προσέλθουν στο ταμείο» και να καταβάλουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να το επανασυνδέσουν, κόβοντας ταυτόχρονα από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μέσα σε όλη αυτήν τη δίνη ήρθε να προστεθεί και ο νέος τρόπος ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που άφησε εκτός ακόμη κι από αυτήν την ελάχιστη επιδότηση περίπου 120.000 νοικοκυριά που δικαιούνταν τη μικρή έκπτωση βάσει του προηγούμενου συστήματος. Η κυβέρνηση έθεσε το... εξωφρενικά υψηλό εισοδηματικό όριο των 9.000 ευρώ ως κατώφλι, πάνω από το οποίο όποιος έχει εισόδημα έστω κι ένα ευρώ δεν δικαιούται την έκπτωση του ΚΟΤ.

Υστερα απ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξει και νέα αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός για το οποίο καιρό τώρα κάνουν «προετοιμασία εδάφους» η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορμή βρίσκουν στην ανοδική πορεία που εμφανίζουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει για άλλη μια φορά στα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, επικαλούνται και το γεγονός ότι οι «εναλλακτικοί» πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη «ρήτρα ρύπων» στα δικά τους τιμολόγια, επομένως στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» δεν μπορεί η ΔΕΗ να υστερεί σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την εισαγωγή ανάλογης ρήτρας στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της Επιχείρησης έχει ήδη ληφθεί και είναι ζήτημα χρόνου, ίσως ημερών, να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.