ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά έως μεσαίου βεληνεκούς

Εντονη αντίδραση από τη Ρωσία, που διαψεύδει ότι παραβιάζει τη συμφωνία, ενώ ο Μπόλτον στη Μόσχα συζητά, μεταξύ άλλων, και την έναρξη ρωσο-αμερικανικού «στρατηγικού διαλόγου»

Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018

Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει το Σάββατο αποχώρηση και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (Συμφωνία γνωστή ως INF), που υπογράφηκε ανάμεσα στη χώρα του και την πρώην ΕΣΣΔ το 1987 (από τους τότε Προέδρους Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ), αντανακλά την κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Ο Πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε την (αναμενόμενη) απόφασή του από τη Νεβάδα ως «αναπόφευκτη», κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση «εδώ και πολλά χρόνια» της συμφωνίας του 1987. Εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχία» για τη νέα κούρσα πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών. Εριξε παράλληλα στο «τραπέζι» πρόταση για νέα διαπραγμάτευση και με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, βάζοντας, όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, έναν όρο: «Εκτός και εάν η Ρωσία και η Κίνα έρθουν σε εμάς και έρθουν όλοι σε μας και πουν "ας γίνουμε όλοι έξυπνοι ώστε κανένας μας να μην φτιάχνει τέτοια όπλα". Ομως η Ρωσία το κάνει και εάν και η Κίνα το κάνει και εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία, τότε αυτό είναι απαράδεκτο!».

Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Γενάρη - Φλεβάρη η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποίησε τη νέα «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» και ένα νέο «πυρηνικό δόγμα». Το τελευταίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή όπλων «χαμηλότερης ισχύος», ώστε να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίησή τους σε περιφερειακές και άλλες συγκρούσεις, όπου θεωρείται πως διακυβεύονται «σοβαρά εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ.

Διαβουλεύσεις για ρωσο-αμερικανικό στρατηγικό διάλογο

Δείχνοντας διάθεση για παζάρι και στον τομέα παλιότερων συμφωνιών που αφορούν στρατηγικά, πυρηνικά όπλα, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, για διήμερες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με ανώτερους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Από τους πρώτους που είδε ο Μπόλτον φτάνοντας χτες, ήταν ο Ρώσος ομόλογός του (πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσικής Ομοσπονδίας) Νικολάι Πατρούσεφ. Κατά ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ, Μπόλτον και Πατρούσεφ συζήτησαν «ευρεία γκάμα θεμάτων», από τις συμφωνίες για τον έλεγχο όπλων έως τη Συρία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζει ότι «μετά τις συνομιλίες, συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης διαλόγου για στρατηγικά ζητήματα ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον». Αργότερα χτες βράδυ, ο Μπόλτον συνάντησε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συμφωνία INF για μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικά όπλα. Προειδοποίησε εντούτοις πως τυχόν παραβίαση της συμφωνίας θα αναγκάσει τη Ρωσία «να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», ιδιαίτερα εφόσον οι ΗΠΑ «όχι μόνο συγκεκαλυμμένα αλλά και άμεσα αρχίσουν να αναπτύσσουν τέτοια συστήματα». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα απαιτηθεί δράση» και από άλλες χώρες, επισημαίνοντας: «Πολλές άλλες χώρες και στην Ασία και αλλού αναπτύσσουν όπλα που μπορεί να αξιολογηθούν ως μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, όμως παρ' όλα αυτά η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες - κλειδιά που είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια». Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε πως η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα», που θα προκαλέσει ρωσικά αντίποινα.

Στο ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχει «επανειλημμένα» εκφράσει «ανησυχία» για τον ρωσικό πύραυλο τύπου 9Μ729 που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και ότι εν απουσία «οιασδήποτε αξιόπιστης απάντησης από τη Ρωσία για τον νέο αυτό πύραυλο, οι σύμμαχοι θεωρούν πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συμφωνία ΙΝF».

Σε πιο αυστηρό τόνο κινήθηκε η ανακοίνωση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία ασκούνται πιέσεις όχι μόνο για διατήρηση της συμφωνίας από τη Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται από τις τελευταίες «να σκεφτούν τις συνέπειες από την πιθανή αποχώρηση από τη Συμφωνία INF για τη δική τους ασφάλεια, την ασφάλεια των συμμάχων τους και όλου του κόσμου».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε τις ΗΠΑ να σκεφτούν τις συνέπειες, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις μελλοντικές προσπάθειες αφοπλισμού, της αποχώρησής τους από μια διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην εξάλειψη μιας κατηγορίας πυρηνικών όπλων. Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η χώρα του στέκει «αποφασιστικά πίσω από την Ουάσιγκτον», υποστηρίζοντας πως η Ρωσία «κοροϊδεύει τη συμφωνία».