Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018

/ AFP PHOTO / STR

Μόλις δέκα μέρες πριν, 11 πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο στην Καβάλα (φωτ.). Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος
Δύο παιδάκια έχασαν τη ζωή τους όταν πλοιάριο που μετέφερε ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε, νωρίς χτες το πρωί, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις δυτικές ακτές της Τουρκίας, κοντά στο Μπόντρουμ. 17 άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοιάριο διασώθηκαν και 3 κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά μόνοι τους κολυμπώντας. Δύο πέθαναν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν, καθώς υπήρχε πιθανότητα να αγνοούνται επιβάτες του πλοιαρίου.

Το χτεσινό ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, και είναι μία ακόμα απόδειξη της έντασης της δράσης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Τα μέτρα καταστολής και η συμφωνία ΕΕ - κυβέρνησης - Τουρκίας μεγαλώνουν τη μαύρη λίστα με νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες. Και βεβαίως, όσο υπάρχουν οι πόλεμοι, η φτώχεια, η δυστυχία και το σύστημα που τα γεννά, τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο, τόσο τα δρομολόγια των διακινητών θα γίνονται πιο επικίνδυνα και θα στέλνονται στο θάνατο άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες σκάφος με ξεριζωμένους βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σμύρνης. Στη λέμβο επέβαιναν 35 άτομα, τα οποία είχαν προορισμό τη Χίο. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, η λέμβος ανατράπηκε με αποτέλεσμα όσοι επέβαιναν να βρεθούν στη θάλασσα. Από το ναυάγιο κατάφερε να διασωθεί μία Ιρακινή πρόσφυγας. Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν δύο νεκρούς στη θάλασσα και άλλους δύο στη στεριά, στην παραλία Kuyucak της περιοχής. Είχαν εντοπιστεί 9 σοροί, ενώ αγνοούνταν περίπου 25 άτομα.

Τον Ιούνη, ταχύπλοο με 16 επιβαίνοντες βυθίστηκε ανοιχτά της Αττάλειας στη νοτιοδυτική Τουρκία, με αποτέλεσμα να πνιγούν εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι παιδιά και μία γυναίκα. Τον Ιούλη έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μωρά, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, καθώς βυθίστηκε η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 16 ανθρώπους από το Αϊβαλί προς τη Λέσβο. Διεσώθησαν εννέα άνθρωποι, ενώ υπήρχε και ένας αγνοούμενος. Το Μάρτη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, λόγω ανατροπής λέμβου στην οποία επέβαιναν 22 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και ένα βρέφος, ενώ υπήρχαν και τρεις αγνοούμενοι.