ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Απάντηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στις καταγγελίες της Ρωσίας για εκβιασμούς και απειλές από τις ΗΠΑ

Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018

AP

Από τις εργασίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή
ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνεχίζει να ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στην ΠΓΔΜ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 19ης Οκτώβρη υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για συνταγματικές αλλαγές, όπως προβλέπει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, ρίχνει λάδι στη φωτιά της ενδοαστικής κόντρας, με υπόβαθρο τη γενικότερη όξυνση του ανταγωνισμού στα Βαλκάνια ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή χτεσινή εθνική επέτειο, άφησε αιχμές εναντίον των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της πραγματοποίησης συνταγματικών αλλαγών στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγορώντας τους πως «αγνόησαν τη λαϊκή βούληση» που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη με το μεγάλο ποσοστό αποχής. «Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε την παραμόρφωση της χώρας», τόνισε στο μήνυμά του ο Ιβάνοφ, υποστηρίζοντας ότι «η ελευθερία δεν κερδίζεται για πάντα αλλά κάθε μέρα».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο έκανε έκκληση για «ενότητα» χαρακτηρίζοντάς την «κλειδί για όλες τις μελλοντικές προκλήσεις της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλύτερης ζωής». «Διδασκόμαστε από την Ιστορία και κινούμαστε θαρρετά προς το μέλλον. Εχουμε δώσει το χέρι της συμφιλίωσης σε όλους τους γείτονες. Ας δώσουμε τα χέρια και στην πατρίδα, αξία που χαρακτηρίζει τα μεγάλα έθνη», κατέληξε ο Ζάεφ, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Αμερικανό βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος είχε επαναλάβει πως η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ εξαρτάται από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απάντηση στη Ρωσία

Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απάντησε στην προχτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατήγγειλε ανοιχτά τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, για «εκβιασμούς, απειλές, δωροδοκία» και «διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις» σε βάρος βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE. Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας ως «εντελώς αβάσιμες και αναληθείς...», «με σαφή τάση να υπονομεύσουν την πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη Μακεδονία και το λαό της». Σε επόμενο σημείο υποστηρίζεται ότι οι βουλευτές ψήφισαν «πλήρως σεβόμενοι τις δημοκρατικές αρχές και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», υιοθετώντας αποφάσεις «που αντανακλούν στρατηγικές προτεραιότητες ευρύτερης "αποδοχής"».

Στην Ουάσιγκτον, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, μιλώντας αργά προχτές βράδυ σε εκδήλωση της συντηρητικής «δεξαμενής σκέψης» του «Ατλαντικού Συμβουλίου» (The Atlantic Council) κάλεσε τα Σκόπια «να κοιτάξουν το μέλλον» και «να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον». «Οταν μιλάμε για εθνική ταυτότητα και εθνική κυριαρχία, η λέξη FYROM ελαχιστοποιεί εντελώς την ταυτότητά σας», είπε ο Ρόμπερτσον, τονίζοντας, όπως και άλλοι αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πως η ευκαιρία που δίνει η συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα επαναληφθεί τα επόμενα 30 - 40 χρόνια».

Εσωκομματικές «εκκαθαρίσεις»

Οι εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων οδήγησαν τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να πάρει μέτρα. Πέρα από τις πρόσφατες διαγραφές των επτά βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της πρότασης για συνταγματικές αλλαγές, το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αποφασίζοντας μπαράζ διαγραφών ανώτερων κομματικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μίτκο Γιάντσεφ, «επειδή έδρασε ενάντια στα συμφέροντα της Μακεδονίας» και οργάνωσε ομάδα που «πίεσε, εκβίασε, απείλησε και δωροδόκησε βουλευτές του κόμματος». Στη λίστα διαγραφών συμπεριλαμβάνονται επίσης τα ονόματα του Σάσο Μίγιαλκοφ (ξάδελφος του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι), του Νίκολα Τοντόροφ (πρώην υπουργός Υγείας, επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι) και Κοσταντίν Μπογκντάνοφ (ανήκε στη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική φράξια»).