ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Παρασκευή η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Φουντώνουν τα παζάρια με κάθε πλευρά να αναζητά τα περισσότερα ανταλλάγματα, με τα λαϊκά στρώματα μονίμως χαμένα

Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου της «ExxonMobil» N. Τσάπμαν (αριστερά) και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που δεν θεωρείται επίσημη και (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης) θα γίνει «χωρίς ημερήσια διάταξη» αλλά «οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ιδέες, απόψεις, πώς νομίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

Σημειωτέον, πρόκειται για ένα τετ-α-τετ που έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο σε μία αλυσίδα πολυεπίπεδων γνωστών αλλά παρασκηνιακών επαφών, όπως αυτή που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Γίνεται δε σε μία περίοδο που επιβεβαιώνεται ακόμα πιο καθαρά ότι ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση πάνω σε παλιές και νέες «λύσεις» του Κυπριακού (βλέπε και προτάσεις περί «χαλαρής» ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας), προκειμένου η διχοτόμηση του νησιού να ευνοήσει γεωπολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων. Πολλά από τα λεγόμενα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση σε μονοπώλια όπως η γαλλική «Τotal», η ιταλική ENI, η αμερικανική «ΕxxonMobil» (που σύντομα ξεκινά γεωτρήσεις στο «10»), ενώ όλη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο σκληρών αντιλαϊκών ανταγωνισμών. Σε αυτό το φόντο κλιμακώνεται και η επιθετικότητα της Τουρκίας, που δηλώνει έτοιμη για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου και εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του «Μπαρμπαρός» και σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, εξακολουθώντας προκλητικά να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η τουρκική αστική τάξη εντείνει τις προκλήσεις, εκφράζοντας παράλληλα με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά της για συμμετοχή σε κάθε είδους παζάρι. Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είπε ότι πριν ξεκινήσουν τυχόν νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «πρέπει να αποφασιστεί αν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο». «Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική», ανέφερε, καλώντας μάλιστα και την Ελλάδα να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να δει τι θέλουν (οι Τουρκοκύπριοι) και τι σκέφτονται, σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς από αυτό καθώς είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν.

Προτάσεις και εναλλακτικές

Χτες, στη Λευκωσία συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε ότι η «στασιμότητα» μετά τις συνομιλίες που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας «είναι ανεπιθύμητη», προσθέτοντας ωστόσο πως διατηρούνται ανοιχτές οι πόρτες της διαπραγμάτευσης. Είπε ακόμα ότι στη χτεσινή συνεδρίαση δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά συζητήθηκε η λογική της αποκέντρωσης των εξουσιών από το κεντρικό κράτος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει σκορπίσει την απογοήτευση στους πολίτες και στις δύο κοινότητες» και πρόσθεσε πως «το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση των σημείων Γκουτέρες». Αναφερόμενος στην πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία εξέφρασε τη λύπη του επειδή «αυτή η πρόταση κατατέθηκε χωρίς να μελετηθεί».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ως θετικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατέθεσε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία και βιωσιμότητα της λύσης».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εκτίμησε πως «η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, άρα δεν δίνει προοπτική διάνοιξης του αδιεξόδου».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι «τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί» και ότι «επανέναρξη των συνομιλιών με αυτά τα δεδομένα, θα φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά». Είπε ακόμα ότι πρότεινε να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων η προετοιμασία μιας συγκριτικής μελέτης με τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του κάθε μοντέλου διακυβέρνησης (ομοσπονδιακό, συνομοσπονδιακό κ.τ.λ.)

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» τη λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συμπληρώνοντας ότι γι' αυτό συζητείται τώρα η «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «δεν κατατέθηκε τίποτα συγκεκριμένο για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία».