ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΕΕ
«Εποικοδομητικό διάλογο» προσδοκά και το Βερολίνο

Καθώς υψώνονται οι τόνοι μεταξύ Ρώμης - Βρυξελλών, ο Κόντε συνάντησε χτες τον Πούτιν

Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν - Κόντε
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Γεμάτες έντονες διεργασίες αναμένεται να είναι οι επόμενες τρεις βδομάδες, μέχρι να εκπνεύσει δηλαδή η προθεσμία που η Κομισιόν έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση για να επανεξετάσει το σχέδιο προϋπολογισμού που οι Βρυξέλλες απέρριψαν. Παρέμβαση έκανε χτες και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας προσδοκία για «έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία και χαιρετίζουμε αυτόν τον συνεργατικό, εποικοδομητικό διάλογο».

Αν και η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» δηλώνει ότι επιμένει σε όσα σχεδίασε, δεν σταματά να επαναλαμβάνει κι εκείνη την ετοιμότητά της για «εποικοδομητικό διάλογο», όπως αντίστοιχα βέβαια και οι Βρυξέλλες. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για αντιπαράθεση που αφορά την εξυπηρέτηση ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, η οποία εξαρτάται από το ρυθμό εξυπηρέτησης του ιταλικού δημόσιου χρέους, αλλά και από τυχόν αποκλίσεις στις συνταγές εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Επίσης, σίγουρο είναι και ότι η αντιπαράθεση Ιταλίας - ΕΕ αφορά πολλά ζητήματα και έχει πολλές προεκτάσεις, στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών για το μέλλον της Ενωσης, αλλά και σοβαρών αντιθέσεων που αφορούν και τις προτεραιότητες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κ.τ.λ., όπως και ανταγωνισμών για το προβάδισμα που διεκδικούν ή διατηρούν οι διάφορες μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην ιταλική, την ευρωπαϊκή αλλά και την ευρύτερη αγορά.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συνέδεσε τις αντιδράσεις των Βρυξελλών στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης με «επίθεση στην ιταλική οικονομία» και διαμαρτυρήθηκε ότι «κάποιος θέλει να αγοράσει τις εταιρείες μας φτηνά», ενώ επέμεινε ότι ακόμα και αν οι Βρυξέλλες στείλουν «12 επιστολές» επικρίσεων, ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει.

Πάντως, σημειώνουμε ότι προχτές, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως «το 2,4% ως στόχος για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ θα είναι το ανώτατο όριο» και ότι «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών...». Επίσης, υπάρχουν δημοσιεύματα - όπως στην εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο» - σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει ήδη εναλλακτικά σχέδια αύξησης των δημοσίων εσόδων, π.χ. μέσα από την επιβολή κι άλλων φόρων, τη σύνταξη τριμηνιαίων ελέγχων για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Σε περίπτωση επιβράδυνσής της, μπορεί να προγραμματιστούν κι άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, επαναξιολογώντας και μέτρα που σήμερα λανσάρονται ως ιδιαίτερα φιλολαϊκά. Για παράδειγμα, τη θέσπιση «εγγυημένου εισοδήματος», για την οποία βέβαια πολλά σημεία παραμένουν «θολά». Πάντως, αν προχωρήσει, θα αφορά τους απόλυτα εξαθλιωμένους, που θα εντάσσονται υποχρεωτικά σε ένα «σύστημα ανεύρεσης εργασίας» και θα συνθέτουν μια δεξαμενή εργατικού δυναμικού «ευέλικτου» και πειθήνιου, όπως απαιτούν απόλυτα οι ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Παρέμβαση έκανε πάντως και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που προέρχεται από το κεντροδεξιό «Φόρτσα Ιτάλια» και ζήτησε αλλαγή του προϋπολογισμού για «να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη και μικρότερη χρηματοπιστωτική πίεση». Σχολίασε ακόμα ότι «δεν λύνεις τα προβλήματα κηρύσσοντας τον πόλεμο δεξιά κι αριστερά, γιατί η τελευταία φορά που η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο δεν προσέφερε στους Ιταλούς πολλή τύχη...».

Στη Μόσχα ο Κόντε

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται από προχτές σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. «Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο και πρέπει να αναγνωριστεί ότι (εμείς ως κυβέρνηση) δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν τη χώρα από την αρχή», είπε μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να δείξω στον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν τη διαρκή βούληση της Ιταλίας για διάλογο. Οι κυρώσεις δεν μπορούν να αποτελούν στόχο. Πρέπει να είναι (μόνο) ένα εργαλείο για την επίλυση διαφωνιών...». Μεταξύ άλλων, ο Κόντε διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι «τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι ισχυρά» και ότι «η οικονομία μας είναι σταθερή», όπως και ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει αυτό που της αναλογεί» για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις.

Χτες, ο Κόντε συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο, με τον οποίο - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - «αντάλλαξαν απόψεις για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε Ενέργεια, επενδύσεις, πολιτισμό» και άλλους τομείς. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Συρία και Λιβύη.