ΠΓΔΜ
Προωθείται το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018

Μέχρι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς «επιστρατεύτηκε» για την ΠΓΔΜ, πριν το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, που είχε συμμετοχή μόλις 37%
Ανοίγει ακόμη πιο διάπλατα ο δρόμος για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την πρώτη ψήφιση, το βράδυ της 19ης Οκτώβρη, της κυβερνητικής πρότασης στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε με την εξασφάλιση από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής ή 80 ψήφων, εν μέσω έντονου παρασκηνίου με καταγγελίες για εκβιασμούς και δωροδοκία - με ποσά έως και 2,5 εκατ. ευρώ - οκτώ αντιπολιτευόμενων (ορισμένων εξ αυτών υπόδικων...) βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος VMRO - DPMNE και μίας συνεργαζόμενης από το μικρό Σοσιαλιστικό Κόμμα, και με την πολύωρη παρουσία στο κοινοβούλιο του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι.

Η σπουδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επικροτήσει την απόφαση στη Βουλή της γειτονικής χώρας, εν μέσω «οργίου» παρεμβάσεων, επιβεβαιώνει πόσο «ζεστά» έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση το ρόλο «σημαιοφόρου» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιδιώκοντας οικονομικά ανταλλάγματα για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διπλωματικά «πυρά» Μόσχας - Ουάσιγκτον

Σε μία καθαρή αντανάκλαση των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η εξέλιξη έδωσε έναυσμα για νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, αποδεικνύοντας τον έντονο ανταγωνισμό τους για κυριαρχία σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την παρέμβαση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκία αντιπολιτευόμενων βουλευτών». Χαρακτήρισε δε την υπόθεση «καταφανή παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο από την άποψη του νόμου όσο και από ηθική και δεοντολογική άποψη». Και παρατήρησε: «Τέτοιοι βρώμικοι χειρισμοί δεν μπορούν να θεωρηθούν εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η γνώμη των δύο τρίτων των Μακεδόνων, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, αγνοείται σθεναρά».

Απάντηση ανέλαβε να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Απέρριψε τις κατηγορίες της Μόσχας ως «εντελώς αβάσιμες και αναληθείς», εκτιμώντας ότι δείχνουν «σαφή τάση να υπονομεύσουν την πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη Μακεδονία και το λαό της».

Την Τετάρτη ακολούθησε η δήλωση - απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. Χαρακτήρισε «παράλογες και ψευδείς» τις κατηγορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν με διάφορους, δόλιους τρόπους στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Μόσχα για «παραπληροφόρηση και προπαγάνδα», λέγοντας: «Οσοι θέλουν να ερευνήσουν πώς ψήφισαν οι Μακεδόνες βουλευτές θα πρέπει να απευθυνθούν στους ίδιους, αντί να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα». Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν» την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Επονται νέα σκληρά παζάρια

Ωστόσο, ο δρόμος που άρχισε με το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη για τη συμφωνία των Πρεσπών, που είχε το ερώτημα για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (και όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 37%), και μετά με την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή, φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολος. Μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανώς μέχρι Φλεβάρη - Μάρτη, θα υπάρξουν νέα ενδοαστικά παζάρια.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε μεσοβδόμαδα ανοιχτός σε προτάσεις αντιπολιτευόμενων βουλευτών για τις συνταγματικές αλλαγές, στο πνεύμα, βεβαίως, της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά σε ό,τι αφορά «την εξασφάλιση και ενίσχυση της μακεδονικής ταυτότητας», ενώ πιέσεις ασκούνται και από τα αλβανικά κόμματα για διατυπώσεις που θα καλύπτουν τον αλβανόφωνο πληθυσμό. Η πρόσκληση έγινε ενώ κλιμακώνεται στους κόλπους του VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι το εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», με κορόνες περί «εθνικής προδοσίας» και διαγραφές επιφανών ανώτερων στελεχών, στα οποία συγκαταλέγονται και στενοί συνεργάτες ή συγγενείς του πρώην αρχηγού του κόμματος και υπόδικου πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένα στελέχη του VMRO - DPMNE που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών, παρότι καλοβλέπουν την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αισιοδοξούν πως η προώθηση των συνταγματικών αλλαγών μπορεί «να σκαλώσει», έστω και στο «παρά ένα». Ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, πρώην στενός σύμβουλος του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ» αναφέρθηκε εκτενώς στο παρασκήνιο της 19ης Οκτώβρη αλλά επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως η πρώτη ψηφοφορία για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών ήταν «μόνο η αρχή». «Οι συνταγματικές αλλαγές δεν έχουν καν προταθεί, και είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να διαρκέσει πολύ και το VMRO να μπορέσει να πάρει ενεργό ρόλο σε αυτήν, εγείροντας ενστάσεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί μειλίχια οτιδήποτε προτείνει η εξουσία. Εν τέλει, για την υιοθέτηση κάθε αλλαγής η κυβέρνηση πρέπει και πάλι να λάβει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, και στη συνέχεια αυτό να εγκριθεί από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, κάτι που εκείνος δεν θα κάνει ποτέ», τόνισε.


Δ. ΟΡΦ.