ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις και παζάρια με τις συνταγματικές τροποποιήσεις
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018

Σε Επιτροπές της Βουλής της ΠΓΔΜ έχουν μπει οι τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος
ΣΚΟΠΙΑ.--

Στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ προωθούνται σήμερα τα προσχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, που εκπορεύονται από την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και τα οποία δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας (υπό τις πιέσεις των αλβανόφωνων πολιτικών που τον στηρίζουν) να πετύχει και την προσάρτηση της συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, που τερμάτισε τις συγκρούσεις του στρατού με ένοπλους Αλβανόφωνους αυτονομιστές. Μέχρι την τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν στο φόντο της οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Κατά τον προβλεπόμενο κανονισμό, αναμένεται συζήτηση κάθε τροπολογίας στη Βουλή επί τρεις εργάσιμες μέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των τροπολογιών, αναμένεται αυτές να τεθούν συνολικά σε ψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος, κατά πάσα πιθανότητα την 1η Δεκέμβρη. Για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις θα πρέπει στη συγκεκριμένη φάση να ψηφιστούν με απλή πλειοψηφία, δηλαδή από τουλάχιστον 61 βουλευτές του 120μελούς Κοινοβουλίου. Θα επακολουθήσει νέα διαβούλευση και τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που σύμφωνα με τον Ζάεφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Γενάρη. Στην τελευταία ψηφοφορία απαιτείται και πάλι αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής (80 ψήφοι).

Οι τροπολογίες που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να συμπεριλαμβάνουν αμφιλεγόμενα σημεία, που θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν από διάφορες (εθνικιστικές και όχι μόνο) δυνάμεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι απώτερες επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια. Ξεχωρίζει η επιλογή της κυβέρνησης να μην αλλάξει στην πρώτη τροπολογία τη λέξη «Μακεδονία» με «Βόρεια Μακεδονία» στο άρθρο 36 του Συντάγματος, με το πρόσχημα ότι γίνεται αναφορά «σε ιστορικά γεγονότα». Γίνεται λόγος για «μακεδονική» υπηκοότητα και «μακεδονική» εθνότητα, κάτι ανιστόρητο, αφού η Μακεδονία ως γεωγραφικός χώρος πάντα κατοικούνταν από διάφορες εθνότητες. Συντηρείται έτσι το σπέρμα του αλυτρωτισμού, κάτι που από την πρώτη στιγμή επισήμαινε το ΚΚΕ, ξεχωρίζοντας βεβαίως το κύριο, ότι η συμφωνία είναι ενάντια και στους δύο λαούς, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, γιατί προχωρά τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η δεύτερη τροπολογία αναφέρεται στο προοίμιο του Συντάγματος, όπου γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» («Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας») και στο οποίο προτείνεται να συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία της Οχρίδας του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι τότε ένοπλες συγκρούσεις. Στην τρίτη τροπολογία αναφέρεται πως θα είναι σεβαστές «η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών». Στην τέταρτη τροπολογία γίνεται αναφορά στους πολίτες της χώρας που κατοικούν ή διαμένουν «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής αναφοράς σε «γειτονικές χώρες». Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη τροπολογία αναγράφεται ότι η Πολιτεία «μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, δίχως αυτό να σημαίνει ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Απαρατήρητη δεν περνά και η επιλογή της κυβέρνησης Ζάεφ να μην αλλάξει την αναφορά του άρθρου 7 του Συντάγματος περί «μακεδονικής γλώσσας», μολονότι στη συφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ότι ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Η «πρόβλεψη» του Χαν και η αντίδραση του VMRO

Χτες, πάντως, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προέβλεψε ότι το 2025 είναι μία «ρεαλιστική» προθεσμία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «εφόσον τηρήσουν όλες τις προηγούμενες προϋποθέσεις και κριτήρια, δίχως παρακάμψεις».

Επίσης χτες, ο Χριστιάν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, είχε συνάντηση με Αυστριακούς αξιωματούχους κατά την οποία επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ζάεφ για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά», εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης των πολιτικών της αντιπάλων.

Παράλληλα, στελέχη του VMRO κάλεσαν χτες τους υποστηρικτές του κόμματος να συμμετάσχουν σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στα Σκόπια, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν - μεταξύ άλλων - για «αντικανονική επίσπευση» της διαδικασίας που αύριο Πέμπτη στέλνει στη φυλακή για δύο χρόνια τον πρώην ηγέτη του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.