ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας

Ενώ συνεχίζονται οι εκατέρωθεν δηλώσεις για συνέχιση του «διαλόγου»

Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζ. Τρία (δεξιά) με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χτες ότι η ΕΕ δεν αποκλείεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αναφέροντας: «Θέλω το διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοστούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία... Στις 13 Νοεμβρίου (σ.σ. τότε εκπνέει η σχετική προθεσμία) αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση (...) Είμαι υπέρ μιας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μια πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίσης είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό χρέος σε βάρος της Ιταλίας και για το λόγο αυτό ετοιμάζει και τη σχετική έκθεση για το χρέος». Πρόσθεσε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Αν δεν αλλάξει όμως το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος η Κομισιόν θα πρέπει να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της», κατέληξε.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με ανακοίνωση όπου τονιζόταν η «σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών (...) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» και συμπληρωνόταν: «Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου, το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ (σ.σ. το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης)».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία είπε ότι «έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας». Ωστόσο, επανέλαβε, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, που - όπως είπε - θα αυξήσει και τα δημόσια έσοδα.

Επαινοι ντι Μάγιο για την πολιτική των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε σε διαδήλωση στις 8 Δεκέμβρη στη Ρώμη, για να ειπωθεί «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: Αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Επίσης, ο άλλος αντιπρόεδρος και ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο, υποστήριξε ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για την «αντιμετώπιση του δημόσιου ελλείμματος» μπορεί να αποτελέσει τη «συνταγή» της ΕΕ εναντίον της λιτότητας. Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρώμη, επειδή θα υπάρξει διάλογος και η Ιταλία θα μειώσει το δημόσιο χρέος της μέσα από αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο να επιδοκιμάσει και τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται κατά 4% «χάρη στην επεκτατική οικονομική πολιτική, που όλοι θεωρούσαν λανθασμένη, τη μείωση των φόρων και των επενδύσεων σε υποδομές». Εκθειάζοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική Τραμπ, που θέλει επίσης να εφαρμόσει στην Ιταλία, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες της λιτότητας και των επενδύσεων και να ενισχύσουμε την ΕΕ και την Ευρωζώνη... Θα κάνουμε ένα τατουάζ για να εξηγήσουμε στη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε την Ευρωζώνη...».