ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Ξανά «στάχτη» άνθρωποι και δάση στο βωμό του κέρδους...

Δεκάδες οι νεκροί, πάνω από 220 οι αγνοούμενοι, «στάχτη» εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής γης και πολλές χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις

Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018

Invision

Εικόνες ολικής καταστροφής μετά την πύρινη λαίλαπα στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χρήση της γης ως εμπόρευμα για τα κέρδη των καπιταλιστών λίγων, που οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και μεγαλύτερη οικοπεδοποίηση της Καλιφόρνια (που είναι από τις πλουσιότερες πολιτείες των ΗΠΑ), η έλλειψη επαρκών μέσων πρόληψης και πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση του υπαρκτού φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται πίσω και από τις νέες, ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές που αποτεφρώνουν από την περασμένη Παρασκευή τεράστιες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές στο βόρειο και νότιο τμήμα της πολιτείας. Και πάλι ο απολογισμός αποδεικνύεται τραγικός. Πάνω από 31 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, 228 άλλοι αγνοούνται, ενώ αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης και πάνω από 6.700 σπίτια και επιχειρήσεις κυρίως στην κομητεία Παραντάις (με περίπου 27.000 κατοίκους όπου βρέθηκαν και τα περισσότερα θύματα).

Μέχρι χτες είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε επειδή έμειναν άστεγοι ή για προληπτικούς λόγους, πάνω από 150.000 άνθρωποι. Μάχη με τις φλόγες δίνουν περισσότεροι από 8.000 πυροσβέστες και εκατοντάδες φυλακισμένοι, που συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα με «αμοιβή» δύο δολαρίων τη μέρα...

«Πρόκειται αληθινά για τραγωδία την οποία μπορούν να αντιληφθούν όλοι οι Καλιφορνέζοι», δήλωσε χτες ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν, κηρύσσοντας τις πυρόπληκτες περιοχές σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», καλώντας παράλληλα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει άμεσα πόρους για την ενίσχυση των προσπαθειών πυρόσβεσης και την ανακούφιση των χιλιάδων πυρόπληκτων. Και συνέχισε, αναφερόμενος σε ανάλογες δηλώσεις που έκαναν κατά το παρελθόν άλλοι αξιωματούχοι της Καλιφόρνια: «Αυτές οι φωτιές δεν είναι το νέο "φυσιολογικό". Είναι η νέα "ανώμαλη" κατάσταση και αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει με βεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ παρεμβαίνοντας είχε αποδοκιμάσει τον κυβερνήτη, σε μήνυμά του στο «Τουίτερ», όπου ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτές τις τεράστιες, φονικές και δαπανηρές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, εκτός από το γεγονός πως η διαχείριση δασικών πόρων είναι τόσο κακή. Φάρμακο τώρα αλλιώς τέρμα οι πληρωμές».

Διεθνή δίκτυα επισημαίνουν πως τα χειρότερα πύρινα μέτωπα (που φουντώνουν και εξαιτίας του φονικού συνδυασμού της υψηλής ξηρασίας και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ταχύτητα περίπου 100 χλμ.) είναι τρεις μεγάλες πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια (Camp Fire, Woolsey Fire, Hill Fire) και άλλα δύο μικρότερα μέτωπα στο νότιο τμήμα.