ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Με πόλεμο απειλεί Ινδός υποστράτηγος
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001

Associated Press

Ελεγχος μουσουλμάνων από Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ. Η ένταση κορυφώνεται στην περιοχή
ΤΖΑΜΟΥ.-

Ο επικεφαλής των ινδικών στρατευμάτων στο κρατίδιο του Κασμίρ προειδοποίησε χτες ότι το Νέο Δελχί ενδέχεται να επιλέξει την «στρατιωτική λύση» για να αντιμετωπίσει το Πακιστάν και τους ισλαμιστές αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες στη διαφιλονικούμενη, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, περιοχή. Τα σχόλιά του χαρακτηρίστηκαν τα «πιο επιθετικά» που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, σχολίαζαν ανταποκριτές.

Ο υποστράτηγος Ρ. Κ. Ναναβάτι δήλωσε πως η ινδική κυβέρνηση πρέπει «να είναι έτοιμη να καταφύγει σε στρατιωτική δράση... Η κατάληψη του τμήματος του Κασμίρ που κατέχει το Πακιστάν είναι εφικτή». Σε ό,τι αφορά στα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι δύο χώρες από το 1998 και απειλούν να μετατρέψουν μια ένοπλη σύρραξη σε πυρηνικό όλεθρο, ο υποστράτηγος παραδέχτηκε ότι «πράγματι η κατάσταση έχει αλλάξει», επιμένοντας ωστόσο ότι «υπάρχει δυνατότητα για μια περιορισμένη επιχείρηση με συμβατικά μέσα». Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε «θεωρητικά σωστές» τις απόψεις του υποστρατήγου.

Απαντώντας στα σχόλια του Ινδού στρατιωτικού, ο Πακιστανός στρατηγός Ρασίντ Κερέσι είπε ότι αν η Ινδία θεωρεί πως μπορεί να καταλάβει στρατιωτικά το Κασμίρ «πλανάται». Πρόσθεσε πως «έστω κι αν η Ινδία θέλει να κλιμακώσει την ένταση, το Πακιστάν θα συνεχίσει να δρα με αυτοσυγκράτηση».

Τον εφιάλτη μιας σύγκρουσης Πακιστάν-Ινδίας υπογράμμιζε χτες η είδηση του θανάτου ενός Ινδού στρατιώτη και των τραυματισμών τεσσάρων άλλων από πυρά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στο Κασμίρ στη Γραμμή Ελέγχου του Κασμίρ, που χωρίζει την πακιστανική από την ινδική περιοχή του κρατιδίου.