ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Γενική υποταγή στην ... «εθνική ιδέα» με κάθε τίμημα
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001

Η «πίτα» των ολυμπιακών έργων είναι μεγάλη, όπως και τα συμφέροντα που διαγκωνίζονται
Ενα ακόμη ωμό μήνυμα προς τους Ελληνες πολίτες, τους μαζικούς φορείς και τη δικαστική εξουσία να υποταχθούν πλήρως στις επιλογές της (αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις, αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης έργων που ανεβάζουν ανεξέλεγκτα το κόστος κ.λπ.) σηματοδοτούν οι επιλεκτικές διαρροές που έκαναν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη από την προχτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 περί καθυστερήσεων των έργων και περί εναλλακτικών σεναρίων υλοποίησής τους.

Ταυτόχρονα, με την επίκληση των τεχνικών δυσκολιών, εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων, επιδιώκεται να τεθεί στο απυρόβλητο ο πόλεμος συμφερόντων που έχει ξεσπάσει για την τεράστια «πίτα» των ολυμπιακών έργων και αντανακλάται και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και να πέσει «στα μαλακά» ο έλεγχος για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που πρόκειται να γίνει στις 21 Νοέμβρη από τους αρμόδιους της ΔΟΕ που θα επισκεφτούν την Αθήνα.

Η ίδια η «πέτρα του σκανδάλου», σύμφωνα με τις διαρροές, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, σε χτεσινές της δηλώσεις μίλησε για «απρόβλεπτους παράγοντες» που επηρεάζουν την πορεία των έργων, μέσα στους οποίους συμπεριέλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, τους δήμους, τις οικολογικές οργανώσεις, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα στο ΣτΕ εκδικάζονται κάποιες από τις προσφυγές αυτές για διάφορα έργα. Δεν... ανησυχεί επομένως η κυβέρνηση ότι ο θόρυβος αυτός μπορεί να εκληφθεί και ως πίεση προς τους δικαστές να πάρουν ευνοϊκές γι' αυτήν αποφάσεις! Εξήγησε μάλιστα ότι για αρκετά από αυτά τα έργα - και όχι μόνο αυτά που αφορούν το ΥΠΕΧΩΔΕ - θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή τα προκατασκευασμένα, όταν πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις ή αλλαγές χαράξεων και τρόπου κατασκευής, όταν πρόκειται για οδικά έργα. Δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστεί ορισμένα έργα για να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, προφανώς με μεγαλύτερο κόστος, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την επάρκεια του ελληνικού κατασκευαστικού δυναμικού να αναλάβει όλο το βάρος των έργων μέχρι το 2004, κάτω από την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, λέγοντας ότι ίσως χρειαστεί κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό - πέρα από τους μετανάστες που έχουν πάρει «μπλε κάρτα» και υπολογίζεται πολλοί από αυτούς να απασχοληθούν στα έργα - να αναζητηθεί από το εξωτερικό. Μάλιστα για το θέμα αυτό έγινε γνωστό ότι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα σύσκεψη υπό την προεδρία της Β. Παπανδρέου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργολάβων και του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών - προφανώς οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων και οι άλλοι φορείς των εργαζομένων δεν έχουν λόγο για την κυβέρνηση στο θέμα αυτό...

Κατά τα άλλα χαρακτήρισε ορισμένα χτεσινά δημοσιεύματα ως «θέατρο του παραλόγου», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η ανησυχία που εκφράζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την πορεία των Ολυμπιακών Εργων πριν από τον ανασχηματισμό να εκλαμβάνεται ως αγωνία και μετά τον ανασχηματισμό ως κριτική», ενώ συμπλήρωσε με έμφαση πως «στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπάρχει συνέπεια και συνέχεια» - προφανώς για να καθησυχάσει κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ανησυχούν...

Δυσφορία από το 2004

Στο μεταξύ και μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Χυτήρη περί δίμηνου ελέγχου της «Αθήνα 2004» από την κυβέρνηση, κατά έναν περίεργο τρόπο,... διέρρεαν σε μερίδα του Τύπου πληροφορίες σχετικά με πιθανή αποχώρηση της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος χαρακωμάτων που έχει ξεσπάσει μετά τον ανασχηματισμό έχει πολύ βάθος, δεδομένου ότι τα νέα πρόσωπα που θα ασχοληθούν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσωπούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως από την Οργανωτική Επιτροπή... υπενθύμιζαν χτες ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλά ολυμπιακά έργα. Συγκεκριμένα, μιλούσαν για εκκρεμότητες στο Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, στο αθλητικό κέντρο στο Γουδί και το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, στο Φλοίσβο, καθώς και στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες και πόσες ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν.

Επίσης υπάρχουν εκκρεμότητες για αρκετά οδικά και άλλα μεταφορικά έργα, όπως με τη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, με τους κόμβους της λεωφόρου Κηφισίας και τον κόμβο Κηφισού - παραλίας, το Τραμ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο κλπ.

Η ΝΔ

Την επίσπευση των ολυμπιακών έργων ζητά από την κυβέρνηση η ΝΔ, συνεπής στη γραμμή ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «εθνική υπόθεση». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επισημαίνει ότι «δεν είναι όμως η ώρα της αυτοκριτικής, αλλά η ώρα των έργων», υποδεικνύοντας έμμεσα πλην σαφώς στην κυβέρνηση αυτό που «πρέπει» να γίνει.

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή δε θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από το όργιο των υπερβάσεων στα έργα και του διπλασιασμού, μέχρι τώρα, του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, ο εκπρόσωπος απηύθυνε ορισμένα ρητορικού χαρακτήρα ερωτήματα, όπως: «Εγιναν υπερβάσεις, ναι ή όχι και γιατί; Επεσε έξω ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων; Επιβαρύνεται κάθε ελληνική οικογένεια με "εισιτήριο" 600.000 δραχμών;».