ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δυναμική αγωνιστική απάντηση

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών έγινε χτες στο Αγρίνιο

Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με ένα μαζικότατο συλλαλητήριο διατράνωσαν χτες στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας την απόφασή τους να αντισταθούν στα ολέθρια σχέδια αφανισμού της καπνοκαλλιέργειας, που χαράσσονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπικουρούνται από την κυβέρνηση.

Πλήθος αγροτών απ' όλα σχεδόν τα χωριά του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και συμμετείχαν αγωνιστικά σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο δήμος της πόλης, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

«Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος από την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, απαιτεί την ενωτική, μαζική, αγωνιστική αντιμετώπισή της από την πλευρά των αγροτών και των μαζικών φορέων» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Συνεχίζοντας επισήμανε πως οι εξελίξεις για την καπνοκαλλιέργεια γίνονται δραματικές μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου προτείνεται η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε όλες τις ποικιλίες καπνού κατά 20% από το 2002 μέχρι το 2006.

Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν και χαιρέτισαν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο δήμαρχος Αγρινίου Θύμιος Σώκος, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Μάντζος, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς κ.ά.

Ιδιαίτερη έκπληξη στους αγωνιζόμενους αγρότες προκάλεσε η παρουσία του Χρήστου Βερελή, του νομάρχη και του δημάρχου καθώς κανείς δε θυμάται τις τελευταίες δεκαετίες... την παρουσία, τόσο των φυσικών αυτών προσώπων, όσο και εκείνων που στο παρελθόν κατείχαν ανάλογη θέση. Μάλιστα ο Χρ. Βερελής αφού υποκριτικά και για λόγους καθαρά δημιουργίας αποπροσανατολιστικού κλίματος συντάχθηκε με το σύνθημα των καπνοπαραγωγών «Οχι στο ξεκλήρισμα» και εξέφρασε... τη χαρά του για το συλλαλητήριο, έριξε ένα ανάθεμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο χρέωσε την πατρότητα της πρότασης, αλλά και την ψήφισή της. Κι μόλις τελείωσε την ομιλία του σηκώθηκε και έφυγε αμέσως από το χώρο της συγκέντρωσης.

Η προσπάθεια παραπλάνησης όμως απέτυχε, καθώς στη σύντομη ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη πρόταση προήλθε από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και ψηφίστηκε και από ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, στην οποία ανήκει και το ΠΑΣΟΚ.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με το συμβολικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου και με την υπόσχεση των συμμετεχόντων καπνοπαραγωγών για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Το ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα: