ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα

Καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, με τον αγώνα τους, να σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν ένα δημόσιο δωρεάν λαϊκό σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τους εργοδότες και το κράτος

Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001

Δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια και ενιαία καθολική Κοινωνική Ασφάλιση είναι το αίτημα που εκφράζει την πλειοψηφία του πληθυσμού
«Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία. Στόχος της είναι να ανατρέψει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να εμπορευματοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο και να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

Τα παραπάνω επισημαίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε προκήρυξή του προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό. «Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, συνεχίζει η προκήρυξη, δεν είναι η υγεία του ελληνικού λαού - αυτό δείχνουν εξάλλου τα πολύνεκρα εργατικά ατυχήματα - αλλά πώς το κράτος, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές δαπάνες στα πλαίσια των απαιτήσεων των σταθεροποιητικών προγραμμάτων, να μετακυλήσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασφαλισμένους. Πώς να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις του κεφαλαίου και να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Αυτά αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής για την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, και τονίζει: «Η κυβέρνηση θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και όχι αγαθό, που ο καθένας θα αγοράζει υπηρεσίες ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα και όχι ανεξάρτητα από αυτήν, σύμφωνα με τις ανάγκες του και τη δυνατότητα που παρέχει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας».

«Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, είναι ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση αρνείται να αναπτύξει την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που τόσο ανάγκη έχει ο ελληνικός λαός. Αρνείται να αναπτύξει τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, να επανδρώσει επαρκώς τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Εμπορευματοποιεί αυτή την οξυμένη λαϊκή ανάγκη, μετατρέποντας σταδιακά τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, και τους ασθενείς σε πελάτες. Ανοίγει παράλληλα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που καραδοκούν για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους, μέσα από τον εξαναγκασμό ουσιαστικά των εργαζομένων να προσφύγουν σ' αυτές, για να έχουν σήμερα αυτές τις παροχές που είχαν μέχρι χτες εξασφαλίσει μέσα από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

«Η κυβέρνηση στην αντιλαϊκή της πολιτική δεν είναι μόνη της. Μαζί της είναι και η ΝΔ, που το πρόβλημά της δεν είναι τα νέα χαράτσια, αυτή εξάλλου έδειξε το δρόμο όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά γιατί οι πληρωμές στα ιδιωτικά ιατρεία το απόγευμα είναι πολύ ακριβότερες από αυτές των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην Υγεία», επισημαίνεται στην προκήρυξη.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους με τον αγώνα τους να σταματήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν:

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση, δεν είναι εμπορεύσιμο είδος».

ΟΓΕ: Πλήγμα στις γυναίκες

«Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας, που τόσο ανάγκη έχουν οι γυναίκες. Το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα λεγόμενα πλέον δημόσια νοσοκομεία αποτελεί το επόμενο βήμα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που μετακυλίει μεγάλες δαπάνες για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στ' ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους, επισημαίνει η ΟΓΕ.

Κάνει, επίσης, τις εξής επισημάνσεις:

«Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν πλήττει και μ' αυτό τον τρόπο τις γυναίκες. Ηδη αφαιρέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 100 δισ. για τη συμμετοχή της σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο», τονίζει η ΟΓΕ. «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», επισημαίνει, τέλος, η ΟΓΕ και υπογραμμίζει ότι εμμένει στα χρόνια αιτήματά της για: