ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχιζόμενο μακελειό και κινήσεις διαπραγματεύσεων
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχουν πεθάνει 85.000 από οξύ υποσιτισμό
ΣΑΝΑΑ.--

Την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Σουηδία στις αρχές του Δεκέμβρη για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη, μεταξύ αντιπροσωπειών από την κυβέρνηση της Υεμένης και των αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις στο φόντο της επανέναρξης σφοδρών συγκρούσεων στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα και της σφοδρής γεωπολιτικής κόντρας Σαουδικής Αραβίας (και άλλων χωρών του Κόλπου) με το Ιράν για την αύξηση της επιρροής τους στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Η ανακοίνωση της έναρξης των συνομιλιών συνέπεσε με την άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά. Ο Γκρίφιθς συναντήθηκε χτες με τον ηγέτη των αντικαθεστωτικών, Αμπντούλ Μάλεκ αλ Χούτι. Ο τελευταίος έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποστολή αντιπροσωπείας διαπραγματευτών από τη δική του πλευρά στη Σουηδία μία «αξιόπιστη απόδειξη» πως ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει πραγματικά «την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης».

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι του στρατού που στηρίζουν τον Πρόεδρο Χάντι της Υεμένης και βρίσκονται στο λιμάνι Χοντέιντα, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωσαν την ανάφλεξη των συγκρούσεων, που φάνηκε ότι αναβάλλουν την προγραμματισμένη για σήμερα άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Σαναά. Ο Γκρίφιθς, από την πλευρά του, επέμεινε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, χτες, αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ έκαναν έκκληση να μην ανασταλεί η λειτουργία του λιμανιού Χοντέιντα, τονίζοντας ότι έτσι θα διακυβευτεί ακόμη περισσότερο η ζωή 14.000.000 αμάχων, που υποφέρουν από πείνα. Αξίζει πάντως να επισημανθεί η «σιγή ασυρμάτου» από πολλά διεθνή ΜΜΕ και κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, με πιο χαρακτηριστική τη λιμοκτονία χιλιάδων βρεφών και παιδιών.

Τέλος, χτες στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη με κεντρικό θέμα τις δραματικές επιπτώσεις από την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, με τη συμμετοχή δεκάδων Ιρανών κυβερνητικών, στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και εκπροσώπων δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.