ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διατηρούν σημαντικές διαφωνίες αλλά και κοινά συμφέροντα

Εγινε χτες στην Αγκυρα διμερής συνάντηση στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο Τουρκίας - ΕΕ

Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018

Από τη χτεσινή συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουρκία και ΕΕ διατηρούν σημαντικές διαφωνίες αλλά εξακολουθούν και να εντοπίζουν σημαντικά οφέλη στη συνεργασία τους, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο Τουρκίας - ΕΕ.

Σε Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρεται - σύμφωνα με αντίγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ - ότι σε αυτήν υπογραμμίστηκε «η στρατηγική σημασία των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων» και ότι οι δύο πλευρές «μένουν δεσμευμένες στη διατήρηση ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, για τη συζήτηση που είναι ψηλά στην ατζέντα και των δύο, με τρόπο περιεκτικό από την πλευρά της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και συνεργασίας σε ουσιώδεις τομείς κοινού συμφέροντος».

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Ανακοινωθέν αναφέρει ότι αυτή «μπορεί να παράσχει ένα σημαντικό πλαίσιο για την πλήρη ανάδειξη της δυναμικής που έχει η σχέση Τουρκίας - ΕΕ όπως και για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία». Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων - τονίζεται - συζητήθηκαν ειδικά οι πρόσφατες εξελίξεις και η συνεργασία σε κρίσιμες θεματικές ενότητες όπως το εμπόριο, η τελωνειακή ένωση αλλά και η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Αποφασίστηκε, μάλιστα, να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών για να υπάρξουν νέα διακριτά αποτελέσματα στους παραπάνω τομείς.

Ειδικά για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» τονίζεται πως οι δύο πλευρές «ακολουθούν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας».

Ακόμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση σε όλη την περιοχή (μεταξύ άλλων και για Συρία, Λιβύη, Ιράκ κ.τ.λ.). Ειδικά για τα Βαλκάνια, το Ανακοινωθέν μιλά για «κοινό συμφέρον» που έχουν οι δύο πλευρές από «τη σταθερότητα και ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων και τη στήριξη της προόδου στην ευρωπαϊκή τους πορεία». Για το Κυπριακό διαμηνύεται «πλήρης και αποφασιστική στήριξη» στις προσπάθειες «των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του γγ του ΟΗΕ προς μια περιεκτική διευθέτηση του Κυπριακού». Ειδική αναφορά γίνεται και στη σημασία διατήρησης της Διεθνούς Συμφωνίας που υπογράφτηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ) και ειδικά για τη «διατήρηση των οικονομικών οφελών που έχουν προκύψει για το Ιράν από την ακύρωση των κυρώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Κρίσιμες αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις ανέδειξαν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «κάθε πολιτική παρεμπόδιση της Τουρκίας στην πραγματικότητα θα έβλαπτε την ίδια την ΕΕ» και ότι «μόνο μια ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να γίνει αληθινά διεθνής παράγοντας».

Η Μογκερίνι ανέφερε ότι «η Τουρκία αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ» και ότι οι διμερείς σχέσεις «είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για την ΕΕ και την Τουρκία αλλά επίσης πολύ σημαντικές για την περιοχή μας και γενικά για τη διεθνή εξωτερική πολιτική». Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ επιθυμεί μια ισχυρή Τουρκία και μια ισχυρή συνεργασία μαζί της», ότι «θέλουμε μια Τουρκία που θα είναι σταθερή, ευήμερη και δημοκρατική, ως γείτονας που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί του δίπλα - δίπλα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στον σημερινό κόσμο είναι δύσκολο να βρεθεί πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος από την ΕΕ». Σημειωτέον ότι η Μογκερίνι επιδοκίμασε ειδικά «τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν» στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία και αναφέρθηκε ειδικά στη συμφωνία, όπου κατέληξαν στο Σότσι το Σεπτέμβρη Ρωσία και Τουρκία.

Αλλά και ο Χαν, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δύο πλευρές «πρέπει να συγκεντρωθούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπου είναι εφικτά θετικά αποτελέσματα».

Φυσικά, δεν απουσίασε και η δυσαρέσκεια για διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα, η μεν Αγκυρα εξέφρασε προσδοκίες για καλύτερη συνεργασία στην «αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας οργανώσεις που η ίδια θεωρεί απειλή για τα συμφέροντά της (ΡΚΚ, Κούρδους Συρίας, αλλά και FETO κ.ά.). Η δε ΕΕ ζήτησε επιτάχυνση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει η ένταξη στην ΕΕ, προκειμένου φυσικά να ευνοηθούν ακόμα περισσότερο τα ευρωενωσιακά μονοπώλια από τη συνεργασία με μια σημαντική δύναμη όπως είναι η Τουρκία, σε μια τόσο σημαντική «γειτονιά»...