«Βλέμματα» στη Θεσσαλονίκη του κινηματογράφου
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λ. Παπαστάθη
Περισσότερες από 160 ταινίες - αντιπροσωπευτικό δείγμα της πρόσφατης, αλλά και διαχρονικής παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής - θα προβληθούν στη διάρκεια τους «42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, ενώ το «βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ στρέφεται ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Για πρώτη φορά, συμμετέχουν στο διεθνή διαγωνισμό του Φεστιβάλ, με τόσο μεγάλο αριθμό ταινιών και αντιπροσώπευση, βαλκανικές χώρες (Σλοβενία, Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία), με 12 ταινίες που θα προβληθούν στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Οπως κάθε χρόνο, οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος θα διεκδικήσουν το Χρυσό και Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 12,5 και 7,5 εκατομμυρίων δραχμών. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού θα είναι ο Τζον Μπούρμαν και με την ευκαιρία αυτή θα προβληθούν όλες οι ταινίες του σε μία μεγάλη ρετροσπεκτίβα.

Πανόραμα ελληνικού κινηματογράφου

Στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου έχουν δηλώσει συμμετοχή τριάντα έξι δημιουργοί, εκπρόσωποι της νεότερης, αλλά και της παλαιότερης γενιάς. Ηδη, οι τρεις από αυτές έχουν διανύσει το πρώτο φεστιβαλικό τους ταξίδι εκτός συνόρων: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη πήγε στο Τορόντο, η ταινία «Κλέφτης ή πραγματικότητα» της Αντουανέτας Αγγελίδη στο Λοκάρνο και το «Κάτω από τα άστρα» του Χρήστου Γεωργίου στο Μόντρεαλ, όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

«Ο καλύτερός μου φίλος» του Λ. Λαζόπουλου
Οι ταινίες, κατά σειρά υποβολής της αίτησης, είναι οι εξής: «Αιώνιος Φοιτητής» του Β. Σεϊτανίδη. «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» της Α. Αγγελίδη. «Ο Παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση» της Δ. Αράπογλου. «Είδωλο και Ρόλος» του Φρ. Βιανέλλη. «Το Τάμα» του Α. Πάντζη. Ο «7ος Ηλιος του έρωτα» του Β. Σερντάρη. «Το Παιχνίδι της σκιάς» του Στ. Βιδάλη. «E-Mail» του Μ. Χολέβα. «Σώσε με» του Στρ. Τζίτζη. «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λ. Παπαστάθη. «Μπραζιλέρο» του Σ. Γκορίτσα. «Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο» των Θ. Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα. «Η Κοιλιά της Μέλισσας» του Β. Ελευθερίου. «Γη και Ανθρωποι» του Γ. Κεραμιδιώτη. «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δ. Κολλάτου. «Ριζότο» της Ο. Μαλέα. «Στάκαμαν» του Α. Καφετζόπουλου. «Οι Ακροβάτες του Κήπου» του Χρ. Δήμα. «Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη. «Κάτω από τ' άστρα» του Χρ. Γεωργίου. «Ο Καλύτερός μου Φίλος» των Λ. Λαζόπουλου - Γ. Λάνθιμου. «Κι αύριο μέρα είναι» της Δ. Μασκλαβάνου. «Μια Μέρα τη Νύχτα» του Γ. Πανουσόπουλου. «Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω» του Γ. Φάγκρα. «Ροζ Ολοταχώς» του Δ. Γιατζουτζάκη.

Τα επτά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι τα παρακάτω: «Οι απ' Εκεί» της Μ. Μαυρίκου. «Αθ. Χριστόπουλος, Ενας λησμονημένος ποιητής» του Στ. Τσαρουχά. «Οι ψυχές των καϊκιών» του Ν. Καρακώστα. «Ημερολόγια καταστρώματος Γ. Σεφέρης» του Στ. Χαραλαμπόπουλου. «Αβίωτες μνήμες» της Αθ. Ξενίδου. «Ο Χορός των αλόγων» του Χρ. Βούπουρα. «Screamin' Jay Hawkins» του Ν. Τριανταφυλλίδη.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη επτά προγράμματα που θα φέρουν στη Θεσσαλονίκη το σύνολο του έργου του αξέχαστου Σταύρου Τορνέ, τον οποίο τιμά φέτος το Φεστιβάλ, όπως και τον Ντίνο Δημόπουλο, στον οποίο, μάλιστα, θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος.

Οι Νέοι Ορίζοντες θα παρουσιάσουν περίπου 40 ταινίες με ξεχωριστές αναφορές στον ανεξάρτητο κινηματογράφο των ΗΠΑ, στο νέο γερμανικό, αλλά και στο γαλλικό κινηματογράφο, ενώ φέτος επανέρχεται και το πρόγραμμα 3Χ3, ενώ 15 ταινίες από την Αργεντινή θα δώσουν το στίγμα της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, θα προβληθεί το αριστούργημα του Φριτς Λανγκ «Μητρόπολις» στην πλήρη και αποκαταστημένη κόπια που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 16 Νοεμβρίου, με ταυτόχρονη εκτέλεση της μουσικής του Μπ. Σούλτχαϊς. Τις βωβές σκηνές θα συνοδεύσουν οι ηχητικές εικόνες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

Το 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, επίσης, την έκθεση ζωγραφικής του Πολωνού σκηνοθέτη Γέρζι Σκολιμόφσκι, με τίτλο «Paintings 2001», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση άνοιξε στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

H ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όταν ο διευθυντής της Μόστρα, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, μέλος της κριτικής επιτροπής του 41ου Φεστιβάλ, αποφάσισε να ενσωματώσει την έκθεση στη φετινή Μόστρα. H έκθεση «Paintings 2001», που περιλαμβάνει έργα από την πιο πρόσφατη δουλιά του Σκολιμόφσκι, ξεκινώντας το ταξίδι της από τη Βενετία, και με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα καταλήξει στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Μπελφόρ στη Γαλλία και στο Πολωνικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, και θα συνοδεύει μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα που οργανώνει η περίφημη Cinematheque Francaise.

H έκθεση συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η Φέι Ντάναγουεϊ είναι μία από τις διασημότητες, που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους το 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 18 Νοεμβρίου. Η 60χρονη ηθοποιός θα μείνει στην Ελλάδα από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον 1», στην πλατεία Αριστοτέλους, θα γίνει η προβολή μιας παραγνωρισμένης ταινίας της Αμερικανίδας ηθοποιού, της «Κρυφής Ζωής Ενός Μανεκέν» (Puzzle of a downfall child), που σκηνοθέτησε το 1970 ο Τζέρι Σάτζμπεργκ. Εκτός από αυτήν την ταινία, θα προβληθεί και η μικρού μήκους ταινία Yellow Bird, που σκηνοθέτησε η ίδια η Ντάναγουεϊ. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι και ο σκηνοθέτης Τζέρι Σάτζμπεργκ.

Αλλες διασημότητες που θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα τις ημέρες του φεστιβάλ είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Μπούρμαν, η Βαλέρια Γκολίνο και ο Πολωνός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Στο περιθώριο του Φεστιβάλ οργανώνεται ένα διήμερο (15-16/11), αφιερωμένο στον ψηφιακό κινηματογράφο, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες από ολόκληρο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή της ψηφιακής εικόνας. Θα προβληθούν, επίσης, ταινίες που έγιναν με τη νέα τεχνολογία και θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με ειδικούς.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ