ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Με επισκέψεις και υποσχέσεις ρίχνει «στάχτη στα μάτια» των πληγέντων
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

Τέσσερις μήνες μετά από τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιούλη στο Μάτι, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε ξαφνικά προχτές την περιοχή. Και μάλιστα, όπως είπε, το έκανε τη μέρα απεργίας των δημοσιογράφων, για να σταλεί το... μήνυμα ότι - δήθεν - η επίσκεψη αυτή δεν είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα. Βέβαια, η επίσκεψη έγινε την ίδια ώρα που πολλοί πυρόπληκτοι της περιοχής, με τους σχετικούς φακέλους παραμάσχαλα, τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος πρώτων αναγκών και του επιδόματος αποκατάστασης οικοσκευής, ενώ πολλοί επαγγελματίες της περιοχής ακόμα «ψάχνονται» και περιμένουν. Παράλληλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας των εγκαυματιών, ενώ πρέπει να υπάρξει γι' αυτούς μέριμνα για νοσηλεία κατ' οίκον και να τους χορηγούνται δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους και να μην τρέχουν και αυτοί από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σε «καφέ» της περιοχής, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, συναντήθηκαν με Συντονιστικές Επιτροπές των κατοίκων στο Μάτι και στον Ν. Βουτζά. Ο Χρήστος Σπίρτζης υποσχέθηκε ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθούν οι φάκελοι των πληγέντων, με σκοπό να εκδοθούν άδειες επισκευής για τους «πράσινους» - πρόκειται για όσους έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές - καθώς και άδειες κατασκευής και ανακατασκευής για τα «κίτρινα» και τα «κόκκινα» σπίτια, δηλαδή όσα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε, επίσης, πως οι πρώτες μπουλντόζες στην περιοχή αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον Φλεβάρη του 2019, ενώ διευκρίνισε ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα σε ρέματα δεν θα ξαναχτιστούν και πως οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημίωση προκειμένου να χτίσουν αλλού. Τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών ζήτησαν από τον υπουργό να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι μόνιμες κατοικίες, αίτημα που έγινε δεκτό. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των νέων της περιοχής μία ...κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Χτες, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουμε καταφέρει, πιστεύω, τέσσερις μήνες μετά, αρκετά πράγματα». Αναφερόμενος στα «πουρμπουάρ», όπως έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς πυρόπληκτους οι οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης, είπε πως «μέχρι σήμερα έχουν λάβει την αποζημίωση που αποφασίσαμε εδώ στη Βουλή, τα 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και τα 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα επιχείρηση, συνολικά 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις. Εχουν εκταμιευθεί συνολικά 16.543.000 ευρώ. Βεβαίως, έχει δοθεί και το επίδομα των 1.200 ευρώ σε κάθε πληγέν νοικοκυριό για τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες». Βέβαια, η πραγματικότητα στον τομέα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων είναι εντελώς διαφορετική, αφού ακόμα χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της βάζει εμπόδια (αναλυτικά στοιχεία στη στήλη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ» σελ. 28)

Εξάλλου, τροπολογία με ειδικές ρυθμίσεις κατέθεσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία που αφορά στις ρυθμίσεις του τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, ανέφερε ότι με την τροπολογία καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται και να ανεγείρονται νέα κτίρια, χωρίς να σταματάνε ο σχεδιασμός και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής, δηλαδή οι οδικοί άξονες και η πρόσβαση στην παραλία.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και ταυτόχρονα για την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, οπισθοχωρώντας ουσιαστικά οι κατασκευές για να υπάρχει επαρκές πλάτος οδοποιίας. Επίσης, απομακρύνονται κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κύρια στην περιοχή του ρέματος Παππά και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο ως δίοδοι προς τη θάλασσα αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.

Το ΚΚΕ την καταψήφισε, καθώς όπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ν. Καραθανασόπουλος, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της άναρχης δόμησης. Περιλαμβάνει ημίμετρα, ενώ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με σύγχρονα σχολεία και ελεύθερους χώρους αναψυχής και άθλησης. Πρόσθεσε ότι ορισμένες διατάξεις της τροπολογίας μπορεί να αξιοποιηθούν για τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια.