ΒΟΛΟΣ
Με το ΚΚΕ στο δρόμο της διεκδίκησης και της σύγκρουσης
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

Μήνυμα μαχητικής, αγωνιστικής συστράτευσης με το ΚΚΕ εξέπεμψε η εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώθηκε από την ΤΕ Μαγνησίας του Κόμματος, την Τετάρτη 21/11, στο «Μεταξουργείο» του Βόλου. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά» και κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στην ομιλία του στάθηκε στην 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Βόλου στο ιδρυτικό του Συνέδριο, τονίζοντας ότι «είναι ιστορικοί και ισχυροί οι δεσμοί του Κόμματός μας με την εργατική τάξη και το λαό του Βόλου».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα προς τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Κάνουμε κάλεσμα σε έναν κόσμο που πρέπει και μπορεί να συναντηθεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί οι καλύτερες μέρες μας δεν έχουν έρθει ακόμα και αυτό που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει μετεξελιχτεί πλέον καθαρά και σταθερά στον άλλο πόλο διαχείρισης της εξουσίας, μπορεί να γίνει μια παρένθεση για το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την προοπτική της ανατροπής».

Σε ό,τι αφορά την πόλωση που επιχειρείται για τις εκλογές, τόνισε ότι αποτελεί μια επανάληψη προηγούμενων πολωτικών καταστάσεων, από τον πάλαι ποτέ δικομματισμό στη νέα του εκδοχή, στο δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Στο ψευτοδίλημμα αυτό, είπε, ο λαός πρέπει να πει «κανέναν από τους δύο», να ακολουθήσει το δρόμο της σύγκρουσης, της διεκδίκησης όλων αυτών που του έχουν κλέψει και του ανήκουν. Και υπογράμμισε: «Με το ΚΚΕ μπορεί. Ο κόσμος που προδόθηκε πρέπει να απεγκλωβιστεί και να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ με θετική ψήφο».

Τέρμα οι αυταπάτες, τώρα ΚΚΕ!

Ο Ν. Σοφιανός
Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις αγωνιστών που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους.

Ο Στέφανος Πουλάκης, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, τόνισε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που δεν πρόκειται να πάει κάπου αλλού και για κάποιον άλλο σκοπό, παρά μόνο για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι το μόνο κόμμα, είπε, που δικαιώθηκε από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και η συμπόρευση μαζί του είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.

Ο Ηλίας Γερόλυμπος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαψεύστηκε πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα από τη στάση του στο δημοψήφισμα του Ιούλη, που μέσα σε ένα βράδυ μετέτρεψε το «ΟΧΙ» από την ψήφο του λαού σε «ΝΑΙ». «Τέρμα οι αυταπάτες, τώρα ΚΚΕ», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Η Μαρία Πλαγερά, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, αναφέρθηκε στην καθοριστική στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες του κλάδου της, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε και στον τελευταίο αγώνα των καθαριστριών και τη στήριξη των ταξικών σωματείων σε αυτόν, όταν η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπάθησε να απολύσει τις εργαζόμενες καθαρίστριες και να βάλει εργολάβο για την καθαριότητα του Ιδρύματος.

Ο Χρήστος Κουραβέλας, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, είπε: «Η πρώτη μου γνωριμία με το Κόμμα ήταν το 1996, όντας 26 χρόνων, βλέποντας έναν συνάδελφο σε μια βιομηχανία μετάλλου που δουλεύαμε μαζί στην απογευματινή βάρδια όπου ο ίδιος μελετούσε τον "Ριζοσπάστη". (...) Μου έχουν μείνει τυπωμένοι στο μυαλό μου οι τίτλοι από τα άρθρα του "Ριζοσπάστη" εκείνου του καιρού, παρά το γεγονός ότι κορόιδευα λέγοντας ότι οι κομμουνιστές πάντα κινδυνολογούν και φέρνουν την καταστροφή. Από τότε και μέχρι το 2000 η ειρωνεία και η κοροϊδία για τους τίτλους του "Ριζοσπάστη" έγιναν θυμός, οργή, απογοήτευση και η παραδοσιακή ψήφος στη ΝΔ έγινε αποχή από το 2000 και μετά, από κάθε εκλογική διαδικασία. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστεψα ποτέ, γιατί ήξερα ότι ήρθε για να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το Φλεβάρη του 2018 ήρθα σε επαφή με δύο κομμουνιστές - συνδικαλιστές, στο χώρο εργασίας μου στο Βελεστίνο, ενόψει των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και το ταξίδι άρχισε. Πρώτα ως υποψήφιος της ΔΑΣ που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Και η αλήθεια της ζωής μου συνάντησε την αλήθεια των θέσεων του Κόμματος. Στην πορεία όλων αυτών των μηνών, μέσα από τη μικρή μου δράση και με την καθημερινή μελέτη του "Ριζοσπάστη", κατάλαβα ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός: Ο καπιταλισμός και πως πρέπει αυτόν τον εχθρό, τον καπιταλισμό, να τον παλέψω οργανωμένα και ταξικά. Κατάλαβα βαθιά μέσα μου ότι δεν μπορεί να υπάρξει δυνατό κίνημα χωρίς γερό ΚΚΕ...».

Ο Δημήτρης Χατζηπαναγιωτίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χωροταξίας, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδιαίτερα ενόψει της κατάθεσης του νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι η ΚΝΕ, η Νεολαία του ΚΚΕ, δίνει όλες τις δυνάμεις της στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών, για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. «Γι' αυτό καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή, κάθε νέο και νέα από εργατική - λαϊκή οικογένεια, που οι ανάγκες τους δεν χωράνε σε αυτό το σύστημα, να στηρίξει με κάθε τρόπο, να στρατευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να παλέψει μαζί μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που η εργασία, η έρευνα και η επιστήμη μας θα υπηρετούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων».