ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης με αμερικανοΝΑΤΟική υποδαύλιση
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Θάτσι - Πομπέο (δεξιά)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι ΗΠΑ αναμοχλεύουν την ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής κόντρας με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή τις οποίες πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης στην Πρίστινα για αύξηση των δασμών 100% στα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, συναντώντας χτες στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, εξέφρασε την «ετοιμότητα» των ΗΠΑ ...να «βοηθήσουν» Σερβία και Κοσσυφοπέδιο «να πετύχουν τον ιστορικό στόχο» και να καταλήξουν σε συμφωνία «εξομάλυνσης». Δεν είπε λέξη για τα σχέδια προώθησης της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», που προώθησαν στις αρχές της βδομάδας οι πρωθυπουργοί Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, για «κατάργηση» των μεταξύ τους συνόρων. Της συνάντησης με τον Μπόλτον είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση του Θάτσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε επίσης πως «η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική ολοκλήρωση των δύο χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης». Επιβεβαίωσε τη «σταθερή υποστήριξη της Αμερικής» σε ένα «κυρίαρχο, ανεξάρτητο Κόσσοβο, πλήρως ενταγμένο στη διεθνή κοινότητα». Επιπλέον, ο Πομπέο φέρεται πως προέτρεψε την Πρίστινα να ανακαλέσει την ισχύ των επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% που επέβαλε στις εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες μετά τη νέα αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.

Σε δική του ανακοίνωση, ο Θάτσι ανέφερε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «τη νέα αποστολή της Δύναμης Προστασίας Κοσσόβου» (δηλαδή τη μετατροπή της σε στρατό, μολονότι το Σύνταγμα του προτεκτοράτου απαγορεύει κάτι τέτοιο). Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «γενική συμφωνία» της Πρίστινας με το Βελιγράδι η οποία θα «ανοίξει το δρόμο για αμοιβαία αναγνώριση και ένταξη του Κοσσόβου σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ». Και κατέληξε αναφέροντας με νόημα: «Εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την ιστορική στιγμή, ριψοκινδυνεύουμε την έναρξη ενός κύκλου βίας όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και σε όλη την περιοχή... Επομένως, ο μόνος τρόπος είναι μία τελική συμφωνία Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας».

Στην Πρίστινα, ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση του προτεκτοράτου να άρει άμεσα τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα, προειδοποιώντας ότι θα το φέρει αντιμέτωπο «με διεθνή απομόνωση».

Στο Βελιγράδι, ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, κατηγόρησε την κοσσοβάρικη κυβέρνηση, λέγοντας ότι επιδιώκει να ανάψει «φωτιά πολέμου» στην περιοχή! Κάλεσε έτσι την ΕΕ και την υπόλοιπη «διεθνή κοινότητα» να λογικέψουν την Πρίστινα «χωρίς καθυστέρηση» και να σταματήσουν την επιδείνωση της κατάστασης. Νωρίτερα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, παραιτήθηκαν οι Σέρβοι δήμαρχοι τεσσάρων δήμων και ξεκίνησαν «λευκή απεργία» δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι. Από την Τρίτη ξεκίνησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις πολλές εκατοντάδες Σέρβοι της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών.