Το Σάββατο ολοκληρώνεται η μεγάλη Εκθεση αρχειακού υλικού

Ξεναγήσεις που συγκινούν και εμπνέουν τους επισκέπτες

Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη ολοκληρώνεται η μεγάλη Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με πλούσιο αρχειακό υλικό για τα 100χρονα του Κόμματος, που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει» είναι ο τίτλος της Εκθεσης, με τα ιστορικά γεγονότα να ξετυλίγονται ακόμα από τα μέσα του 1800, δίνοντας τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά και τις πρώτες στιγμές αφύπνισης της εργατικής τάξης. Στη συνέχεια, βήμα - βήμα και με ντοκουμέντα - αδιάψευστο μάρτυρα των ιστορικών γεγονότων, φτάνουμε μέχρι το σήμερα. Εφημερίδες, κομματικά έντυπα, κάρτες, γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή φυλακισμένων και εξόριστων, προκηρύξεις, χάρτες και φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την ένοπλη πάλη αξιοποιούνται για να περιγράψουν με ζωντάνια στις σημερινές γενιές την ηρωική μας κληρονομιά.

Ξεχωρίζει η θεματική ενότητα με τίτλο «Η αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών», που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Εκεί φαίνεται η διαχρονική προσπάθεια του αστικού κράτους και των μηχανισμών του να τσακίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και ο τρόπος που το ίδιο το ΚΚΕ αντιμετώπιζε αυτήν την πολυπλόκαμη προσπάθεια.

Μια ξεχωριστή περιήγηση

Μια ξεχωριστή περιήγηση στην έκθεση πραγματοποίησε η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 27/11, αφού το προσωπικό της εφημερίδας είχε την τύχη κατά τη διάρκεια της οργανωμένης ξενάγησης να συναντήσει στο χώρο μια μαχήτρια του ΔΣΕ, που απεικονίζεται σε μια από τις φωτογραφίες με τις συγκρατούμενές της στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Η Αθηνά Κοττή - Λάτση, 86 ετών σήμερα, ζωντανός μάρτυρας του ηρωισμού του Κόμματος, κουβεντιάζοντας με τους επισκέπτες μετέφερε μαρτυρίες από τη ζωή στις φυλακές αλλά και από τη δράση με τον ΔΣΕ στο βουνό.

«Πώς πέρναγε η μέρα στις φυλακές;» την ρώτησαν οι παρευρισκόμενοι, για να απαντήσει ότι οι κομμουνιστές προσπαθούσαν κι εκεί να είναι οργανωμένοι, να μελετούν και να προοδεύουν. «Είχα κάνει φυλακές ανηλίκων στην Κηφισιά και στην Καλλιθέα. Είχαμε μαζευτεί από όλη την Ελλάδα, γύρω στις 200 ανήλικες. Κάναμε μαθήματα. Εγώ είχα τελειώσει Β' Γυμνασίου και μέσα στη φυλακή έκανα όλη την ύλη του Γυμνασίου. Είχαμε φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς, υπήρχαν ηθοποιοί...».

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της για την κράτησή της στις φυλακές της Τρίπολης: «Δεν σου επέτρεπαν όχι να διαβάσεις, αλλά ούτε να γράψεις ένα σημείωμα. Επέτρεπαν μόνο ένα δελτάριο το μήνα, μέχρι 10 αράδες. Η κατάσταση ήταν άθλια...», θυμάται και σημειώνει, δείχνοντας την αγριότητα του αστικού κράτους: «Το πιο άσχημο ήταν που έκαναν τις εκτελέσεις ακριβώς έξω από τις φυλακές. Σκέψου να ξυπνάς το πρωί με τις ριπές. Εκεί απ' έξω ήταν ο τόπος εκτέλεσης για να σπάνε το ηθικό των κρατουμένων. Ανέβαινα σε ένα τραπεζάκι και τους έβλεπα μέσα από το φεγγίτη να εκτελούνται, φωνάζοντας "ζήτω το ΚΚΕ"». «Στις φυλακές Αβέρωφ, όταν πήγαιναν για εκτέλεση τις γυναίκες, πρώτα χόρευαν στην πλατεία του φοίνικα που υπήρχε στο προαύλιο. "Γεια χαρά" φώναζαν οι μελλοθάνατες κι εμείς βάζαμε χωνιά από τα παράθυρα να ειδοποιήσουμε το λαό, να διαμαρτυρηθούμε για τις εκτελέσεις».

Οσο για τη συμμετοχή της στον ΔΣΕ, η ίδια έδρασε στον Πάρνωνα για έναν χρόνο και θυμάται ότι ήταν στην πρώτη ορκωμοσία γυναικών. Οι περισσότερες συμμαχήτριές της είτε εκτελέστηκαν είτε κράτησαν την τελευταία τους σφαίρα για τον εαυτό τους και αυτοκτόνησαν. Η ηλικιωμένη πια αγωνίστρια καμαρώνει μιλώντας για τις γυναίκες που έδωσαν μάχες με το όπλο στο χέρι: «Οι γυναίκες οπλίστηκαν στον ΔΣΕ και στο Γράμμο έφτασαν μέχρι και στο 30% του στρατού. Πάλευαν ισότιμα με τους άντρες, με λεβεντιά και ηρωισμό...».

Με την ακλόνητη πίστη της και συγκινημένη που βλέπει νέους ανθρώπους να στρατεύονται με το ΚΚΕ, λέει για το Κόμμα: «Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα των αγώνων και των θυσιών. Μετά από 100 χρόνια στέκεται στα πόδια του, παρά το κυνηγητό, τον αντικομμουνισμό. Και το σέβονται ακόμα και οι αντίπαλοι, γιατί είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, το κόμμα το αλύγιστο, που έδωσε αίμα για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Και παλεύει ακόμα...».

Λειτουργία της Εκθεσης

Η Εκθεση λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο). Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».

Μέρες και ώρες επισκέψεων: 10 π.μ. - 8 μ.μ.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.