«Εφυγε» από τη ζωή ο Θωμάς Χαλβατζής
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018

«Εφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη ο Θωμάς Χαλβατζής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Θωμάς Χαλβατζής γεννήθηκε το 1946 στην Κοζάνη σε μια εργατική, κομμουνιστική οικογένεια. Οργανώθηκε το 1964 στη Νεολαία Λαμπράκη. Πρώτη φορά γνώρισε την «περιποίηση» στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οκτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρικάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές, γυρίζοντας από το Νυχτερινό Γυμνάσιο όπου φοιτούσε.

Το 1965, στην Καστοριά όπου ζούσε, κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με στημένη κατηγορία για «αντίσταση κατά της αρχής». Πήγε στο στρατό το 1966 και επί δικτατορίας πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε αλλά έμεινε αλύγιστος. Μετά την απόλυσή του από το στρατό το 1969, οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Στην κατάληψη της Νομικής συνελήφθη, βασανίστηκε στην Ασφάλεια στη Μεσογείων από τον Μπάμπαλη, καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή. Εκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Στο Πολυτεχνείο έμεινε μέχρι την ώρα που μπήκε το τανκ.

Η μορφή του έχει αποτυπωθεί στην κλασική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου, πάνω από τα κάγκελα, στην Κολόνα. Ασχολήθηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη γλυπτική, τον Καραγκιόζη και με καλλιτεχνικά έργα από φυσητό γυαλί.

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του μέλους τους, Θωμά Χαλβατζή, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Επιθυμία της οικογένειάς του είναι όποιος επιθυμεί, αντί για στεφάνι, να ενισχύσει οικονομικά το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Θερμά συλλυπητήρια στον αδελφό του, σύντροφο Σπύρο Χαλβατζή, και στους οικείους του.