ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
«Πάρε κόσμε» στο κεφάλαιο, «μέρισμα» κοροϊδίας στο λαό

Οι αμφίβολες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ισχύουν μόνο για το 2019, ενώ η μόνιμη μείωση της φορολογίας στο κεφάλαιο προνομοθετείται και για το 2022!

Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018

Ο προϋπολογισμός του 2019 διατηρεί την υποχρηματοδότηση της Υγείας, αναγκάζοντας τον λαό να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη
Στο αστρονομικό ύψος των 9,5 δισ. ευρώ, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση, φτάνουν οι περικοπές των κρατικών κονδυλίων που ξεδίπλωσε η σημερινή κυβέρνηση για την περίοδο μέχρι και το 2017, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επικυρώθηκαν νωρίτερα φέτος, χωρίς «αστερίσκους» από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ).

Βέβαια, στα ποσά αυτά θα προστεθούν τόσο τα αντιλαϊκά μέτρα του 2018, όσο και αυτά που έρχονται για το 2019, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, στη ρότα της υπεραπόδοσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως αυτά καταγράφονται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, όπου συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών και των άλλων φορέων της κρατικής διοίκησης. Βέβαια, τα εν λόγω στοιχεία ενσωματώνουν και τα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα» των προηγούμενων ετών, που δεν αλλοιώνουν όμως ούτε στο ελάχιστο το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης φοροληστείας απέναντι στο λαό, μεταξύ 2015 - 2017 καταγράφεται διόγκωση ύψους 1,77 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η «σούμα» (καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, ενίσχυση της φοροληστείας) ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων για το 2018 και για τη συνέχεια.

Πέφτουν οι μάσκες

Την ίδια ώρα, ακόμη και αυτές οι κυβερνητικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν τις προάλλες στη Βουλή έχουν καθαρό το ταξικό «πρόσημο», στην κατεύθυνση τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «μείωση» στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία έχει ορίζοντα εφαρμογής αποκλειστικά και μόνο το 2019, μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές «αποκλίσεις» στη συνέχεια αναφορικά με τους στόχους για τα φαραωνικά πλεονάσματα.

Σε κραυγαλέα αντίθεση με το παραπάνω, η κυβέρνηση έσπευσε να προνομοθετήσει τη σταδιακή αποκλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών για την περίοδο 2019 μέχρι και το 2022.

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής των λαϊκών οικογενειών.


Α. Σ.