ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σάλπισε «επίθεση» ενάντια στις ατομικές ελευθερίες

Κ. Σημίτης: Καθοριστικό στοιχείο για την ισχυρή κοινωνία η δημόσια ασφάλεια

Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001

«Η ισχυρή κοινωνία χτίζεται πάνω στη δημόσια ασφάλεια». Αυτό αποτελεί - κατά τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη - «πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, είναι από τις πρώτες προτεραιότητές της». Και γιατί; Διότι «πιστεύουμε ότι η δημόσια ασφάλεια είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για την ισχυρή κοινωνία».

Αυτά δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο για 2,5 ώρες συζήτησε τα θέματα που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, το «ολικό σύστημα ασφάλειας», δηλαδή ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου για την ασφάλεια. Σύμφωνα με αυτόν, η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να βρίσκονται σε υψηλή επιχειρησιακή επάρκεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επέλαση στις ελευθερίες

Ετσι, ο Κ. Σημίτης έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβερνητικής επέλασης των τελευταίων χρόνων, πάνω στις ατομικές ελευθερίες και στα δημοκρατικά δικαιώματα, με πρόσχημα την προστασία του «έννομου αγαθού της ασφάλειας». Ενός «αγαθού» που η άρχουσα τάξη το αντιλαμβάνεται διαζευκτικά, όσον αφορά στην κατοχύρωσή του σε σχέση με τις δημοκρατικές ελευθερίες. Στο αμερικανόπνευστο σλόγκαν «ασφάλεια ή ατομικές ελευθερίες» η κυβέρνηση απαντά καταφατικά υπέρ του πρώτου «αγαθού», που πρέπει να κατοχυρωθεί σε βάρος των άλλων. Αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής και η δημιουργία δογμάτων, θεσμών και πρακτικών αντιμετώπισης του «εσωτερικού εχθρού», καθώς οι κρατούντες βλέπουν να έρχεται εναντίον τους, τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση και οι αλλαγές στις κοινωνικοοικονομικές δομές του προκαλούν αναταράξεις, οι οποίες πρέπει να τιθασσευτούν.

Κατά τον Κ. Σημίτη, «μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι κίνδυνοι από τη διεθνή τρομοκρατία είναι αυξημένοι και για την Ελλάδα». Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής. Παρότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας - κατά τον πρωθυπουργό - έχει θετικά αποτελέσματα, είναι τόσο πιεστική η ανάγκη για... παραπέρα αποτελέσματα, ώστε έσπευσε να δηλώσει ότι «πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, σε υψηλή επιχειρησιακή επάρκεια και βεβαίως να συνεχίσουμε τις όποιες προσπάθειες... Να φτάσουμε στο σημείο, όπου μπορούμε να δείξουμε αποτελέσματα». Η προσπάθεια της κυβέρνησης, εκτός από την «ασφάλεια» του πολίτη, θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην πάταξη της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Για το τελευταίο θα υπάρξει στενή συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας στον τομέα της συνοριακής φύλαξης.

Οργανα της τάξης...

Επίσης, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η συμπεριφορά των οργάνων της τάξης απέναντι σε κάθε πολίτη πρέπει να είναι η ίδια. Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ασφαλώς και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάστηκε από τον πρωθυπουργό η περίπτωση του θανάτου του άτυχου Τσιγγάνου στο Ζεφύρι, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα θέμα για το οποίο και ο ίδιος, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Ουδείς ανέχεται διακρίσεις. Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή».