ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από την κινητοποίηση - κατάληψη σε πανεπιστήμιο του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ετοιμάζονται στη Γαλλία παρά την προχτεσινή αναδίπλωση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ...αναβολή (για έξι μήνες) της εφαρμογής των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Χτες συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» (από το γιλέκο που υπάρχει σε κάθε ΙΧ για έκτακτες περιστάσεις), με αποκλεισμούς επαρχιακών οδών κ.λπ. Αυτό το λεγόμενο «νέο κίνημα» - που εμφανίζεται ως «αυθόρμητο» - αξιοποιείται ήδη για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στρέφοντάς την μόνο σε ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου. Σε αυτό ξεχωρίζει η συμμετοχή μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων, ωστόσο περιλαμβάνει και μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. Πάντως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ετερογενές «κράμα» αντιδράσεων, όπου από τη μία εμφανίζονται «εκκλήσεις υπευθυνότητας» και «στήριξης της Γαλλίας που σήμερα παραπαίει», αποκήρυξης κάθε είδους βίας και από την άλλη εκκλήσεις «προσαρμογής» των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για μια καλύτερη «μετάβαση» στους στόχους που διακηρύσσονται (όπως η γενίκευση χρήσης νέων εναλλακτικών μορφών Ενέργειας).

Ευκαιρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα βρίσκουν και διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, μέσα και από την «εξάπλωση» των αντιδράσεων στην κυβέρνηση Μακρόν. Για παράδειγμα, χτες εξαγγέλθηκαν και κινητοποιήσεις αγροτών, που πολλά αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν ως «διεύρυνση των "κίτρινων γιλέκων"». Σε αυτές πρωτοστατούν οργανώσεις όπως η FNSEA (εργοδοτική ένωση που εκπροσωπεί κολοσσούς στον τομέα της διατροφής), επικρίνοντας την κυβέρνηση για διάφορα μέτρα που προτάσσει στο όνομα της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος» και της επέκτασης καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων, εκφράζοντας ουσιαστικά ανησυχία για το προβάδισμα αντιπάλων τους σε τμήματα της γαλλικής και ευρωπαϊκής αγοράς.

Διαμαρτυρίες σε σχολές και σχολεία

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε σχολεία όλης της χώρας, με αιχμή αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων του Λυκείου και με αιτήματα την παραίτηση του υπουργού Παιδείας κ.ά., όπως και σε κάποιες σχολές πανεπιστημίων του Παρισιού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό, φιλοτεχνώντας προφίλ «διαλλακτικότητας» της κυβέρνησης υποστήριξε ότι αυτή θα μπορούσε να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (που περιορίστηκε σημαντικά). «Αν ένα μέτρο που έχουμε λάβει, το οποίο επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, αποδειχτεί αναποτελεσματικό, αν δεν λειτουργεί, δεν είμαστε ανόητοι, θα το αλλάξουμε...», δήλωσε, καλλιεργώντας ανέξοδες εντυπώσεις, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων.