ΓΑΛΛΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους

Ενώ η κυβέρνηση Μακρόν αναβαθμίζει τους μηχανισμούς καταστολής, μετά και από τα γεγονότα στο Στρασβούργο

Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από πρόσφατη εργατική κινητοποίηση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε 24ωρη πανεθνική απεργία καλούν την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη οκτώ εργατικές ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία, όπου η οργή κατά της πολιτικής Μακρόν πυροδοτεί τις τελευταίες βδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Μεταξύ άλλων, σε απεργία καλούν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), των εργαζομένων στα Τρόφιμα (που ανήκουν και στη δύναμη της ΠΣΟ), αλλά και οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στα Λιμάνια, την Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, στους Σιδηροδρόμους, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες κ.τ.λ. Στο κοινό τους κάλεσμα προτάσσουν αιτήματα για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς κ.λπ. Επίσης το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας έχει προγραμματίσει 3ήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων στις 13-15 Δεκέμβρη.

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν και χιλιάδες μαθητές λυκείου, αλλά και φοιτητές πανεπιστημίων, αντιδρώντας σε νέες αναδιαρθρώσεις που μεγαλώνουν τους ταξικούς φραγμούς και τα προβλήματα στην Παιδεία, όπως τα αυξημένα δίδακτρα, οι περικοπές θέσεων εκπαιδευτικών.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν το Σάββατο και τα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».

Επαγρύπνηση για την «εθνική ασφάλεια»

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιμένει στο κάλεσμά της για «εθνική συνεννόηση» και «συνοχή», στο φόντο και των πρόσφατων εξαγγελιών του Προέδρου Μακρόν, με τις οποίες δυνάμωσε μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής, αξιοποιώντας πλήρως και τον νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο που εγκρίθηκε πέρυσι, μονιμοποιώντας διατάξεις που περιλάμβανε το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που κατά τ' άλλα έχει αρθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει και την προχτεσινοβραδινή επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Στρασβούργου, τρία χιλιόμετρα από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ο δράστης της οποίας ακόμα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Με βάση την τελευταία ενημέρωση των αρχών, από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ένας τρίτος θεωρούταν χτες το βράδυ κλινικά νεκρός και οι τραυματίες ήταν 12 (από αυτούς τουλάχιστον έξι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση).

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι ανέβηκε το επίπεδο επαγρύπνησης που έχει συνταχθεί για τον «κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών» και πλέον βρίσκεται στο «συναγερμός για επίθεση». Αυτό σημαίνει αυξημένα μέτρα για την «εθνική ασφάλεια» σε πολλά επίπεδα, μεταξύ άλλων με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι σκηνές από τους πάνοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Στρασβούργου, ενδεικτικές της κατάστασης σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά τον δράστη της επίθεσης, αυτός ταυτοποιήθηκε ως ένας 29χρονος γεννημένος στο Στρασβούργο και «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας, χαρακτηρισμένος «S» («άτομο υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια») από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες το 2016. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, ο νεαρός βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αλλά «ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία». Είχε καταδικαστεί για διάφορες «βιαιότητες, κλοπές, καταστροφές» και θεωρούταν «ριζοσπαστικοποιημένος». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού άνοιξε πυρ στους δρόμους του Παρισιού, ο 29χρονος φώναξε «Ο θεός είναι μεγάλος» στα Αραβικά. Τα ίχνη του αναζητούνταν μέχρι και χτες το απόγευμα, με τις αρχές να πιθανολογούν ότι διέφυγε εκτός συνόρων.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι «δεν έχουν γίνει τα πάντα στον αγώνα ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό» και ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε συνθήκες ενός πραγματικού πολέμου, τον πόλεμο του κράτους ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Επίσης, ο επικεφαλής των φιλελεύθερων Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ σχολίασε: «Πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις από καταγεγραμμένους με φακέλους θα πρέπει ακόμα να γίνουν, για να προσαρμόσουμε το δίκαιό μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Τι περιμένουμε για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους τον ολοκληρωτισμό που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο;».