ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Τσαβούσογλου με την απεσταλμένη του Γκουτέρες

«Υγιή διάλογο» όπου «όλοι θα μιλούν με όλους» ζητά η Αγκυρα

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο επαφών που συνεχίζει για να διερευνηθούν περιθώρια και προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για τη διχοτόμηση του νησιού.

Η συνάντηση έγινε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μια ακριβώς μέρα μετά τη συνάντηση που είχε η Λουτ με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, στη Νέα Υόρκη. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο «στρατηγικό διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας, που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά από την προχτεσινή συνάντηση, ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ μίλησε για κοινή «προσήλωση» στην «ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό» και τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλεφθεί η πρόοδος «που έγινε στο Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες», χαρακτηρίζοντας ακόμα μια φορά «αναχρονιστικό» το σημερινό «καθεστώς των εγγυήσεων».

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε (σύμφωνα με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) ότι μόνο ένας «υγιής διάλογος, κατά τον οποίο όλοι θα μιλούν με όλους, μπορεί να καταστήσει δυνατή μια διευθέτηση».

Σήμερα, η Λουτ αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία, όπου αύριο και μεθαύριο θα έχει χωριστές επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέδειξε εκ νέου τις ενεργειακές φιλοδοξίες της πλουτοκρατίας της χώρας του λέγοντας ότι «η Μεσόγειος είναι σαν καζάνι κι εμείς κουτάλα, ψάχνουμε σπιθαμή σπιθαμή», αναφερόμενος στις γεωτρήσεις αλλά και στις σεισμογραφικές έρευνες που έχει ξεκινήσει η Τουρκία σε διάφορες πλευρές, μεταξύ άλλων και στα ανοιχτά της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι για να ανεξαρτητοποιηθεί η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα πρέπει να αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. «Γι' αυτό συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σεισμικές εργασίες μας με το "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά". Ειδικά αυτήν τη στιγμή συνεχίζονται αυτού του είδους οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά μόνο έρευνες δεν φτάνουν, πρέπει να βγει (το φυσικό αέριο) και επομένως να προχωρήσουμε και σε γεώτρηση, γι' αυτό πήραμε και το γεωτρύπανό μας τον "Πορθητή"...». Κατέληξε λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στα τέλη Γενάρη θα βρίσκεται στην περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας.