ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων και μαθητών χτες
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018

Συγκέντρωση του ΕΚ Μασσαλίας χτες έξω από τη νομαρχία Μπους ντι Ρον
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν έγιναν χτες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς κλιμακώνονται τα μέτρα και οι σχεδιασμοί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση πρωτοστατεί και σε διεργασίες για την εκτόνωση της λαϊκής οργής, στο πλαίσιο και της εκστρατείας για τη βελτίωση της ΕΕ της οποίας προσπαθεί να ηγηθεί.

Χτες είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις και άλλες διαμαρτυρίες, ενώ σε αρκετές περιοχές έγιναν και απεργίες, όπως στη Μασσαλία. Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, μετά την πρόσφατη τριήμερη απεργία (13-15/12), κάλεσε χτες σε νέα απεργία και συγκέντρωση μπροστά στη νομαρχία της περιφέρειας (Μπους ντι Ρον), ενώ οργανώνει νέες κινητοποιήσεις στις 20 και στις 22 Δεκέμβρη.

Στους δρόμους χτες βγήκαν και πολλοί μαθητές, εξακολουθώντας να καταγγέλλουν τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες δυναμώνουν οι ταξικοί φραγμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε ανακοίνωση μαθητικών οργανώσεων που καλούσαν χτες σε πορεία στο Παρίσι, τονιζόταν ότι η νέα «μεταρρύθμιση» του απολυτηρίου του Λυκείου (bacaleureat ή «bac») «προβλέπει κατάργηση του εθνικού χαρακτήρα του διπλώματος (σ.σ. του bac), εγκαθιστώντας ανισότητες μεταξύ των διαφόρων σχολικών ιδρυμάτων». Καταγγέλλεται επίσης ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών και των λαϊκών συνοικιών. Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα ήταν σε εξέλιξη εκατοντάδες καταλήψεις λυκείων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν χτες να ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο μιας «μεγάλης εθνικής διαβούλευσης» που έχει εξαγγείλει ότι οργανώνει, υποστηρίζοντας ότι «αφουγκράζεται την κοινωνική ανησυχία». Οι διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να διεξαχθούν με τις δημοτικές αρχές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και με τέσσερις θεματικές: «Οικολογική μετάβαση», «Φορολογία», «Οργάνωση του κράτους», «Δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών». Σε αυτές αναμένεται να συζητηθούν και ενδεχόμενα όπως η πιο συχνή διεξαγωγή δημοψηφισμάτων - κάτι που μεταξύ άλλων προτάσσει ως αίτημα και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν, ενώ προβλήθηκε ως διεκδίκηση και από τα «κίτρινα γιλέκα».

Συνολικά η κυβέρνηση μελετά μια σειρά από επιλογές με στόχο να επιταχύνει αναδιαρθρώσεις απαραίτητες για τις σύγχρονες ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου - π.χ. η λεγόμενη «οικολογική μετάβαση» αφορά και τη στροφή κεφαλαίων σε πιο επικερδείς τομείς, με αυξημένα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς και την προσπάθεια υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων απέναντι σε ανταγωνιστές με μεγαλύτερες τέτοιες διακρίσεις, όπως οι Γερμανοί αλλά και οι Κινέζοι.

Ταυτόχρονα, η έναρξη «διαβουλεύσεων» με τους πολίτες - στους οποίους βέβαια συγκαταλέγονται και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων - επιχειρεί να συνδράμει τις προσπάθειες του κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του. Να σημειωθεί ότι το κόμμα «Εμπρός!» του Μακρόν εξήγγειλε προ μηνών κύκλους «συζητήσεων με πολίτες» σε όλη τη Γαλλία, υπό τον τίτλο «Επιστροφή της Μεγάλης Πορείας για την Ευρώπη». Σε σχετική δε έρευνα που οργανώθηκε, προβλήθηκαν ως βασικές «ανησυχίες» των Γάλλων μια σειρά από προτεραιότητες που συντάσσουν οι λεγόμενοι «ευρωπαϊστές» για τη θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε εχθρούς και εταίρους: Η ανάγκη για «βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», για την «άμυνα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων», για αντιμετώπιση «των οικολογικών και κλιματικών προκλήσεων», αλλά και για «σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα εργαλεία ώστε να αποκτήσει (σ.σ. μεγαλύτερο) βάρος έναντι άλλων παγκόσμιων δυνάμεων και να συνεργαστεί καλύτερα» μαζί τους.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση - του ινστιτούτου «Odoxa» - η δημοτικότητα του Μακρόν έπεσε άλλες 5 μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 27%, ενώ το 73% των Γάλλων φαίνεται να έχουν αρνητική άποψη για τη δράση του. Από την άλλη, η δημοτικότητα της Λεπέν ανέβηκε κατά 6 μονάδες και καταγράφεται πλέον στο 29%.