ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με μεγαλύτερες δυνάμεις στη μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018

Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρώτη δύναμη, με τους εργαζόμενους μάλιστα αυτή τη φορά να του εμπιστεύονται την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Συλλόγου τους.

Θετικά στοιχεία όπως η μεγάλη αύξηση των εργαζομένων που ψηφίζουν την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», η αύξηση συνολικά των ψηφισάντων, η άνοδος της συμμετοχής σε πλευρές της δράσης, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις, αλληλοσυνδέονται άμεσα με την άνοδο της δράσης του ίδιου του Συλλόγου.

Χαρακτηριστικά, στις αρχαιρεσίες του 2012 η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με μία ψήφο διαφορά. Το 2015 αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με το 35% των ψήφων και το 2018 με το 53,7% των ψήφων. Οι εργαζόμενοι που την ψήφισαν υπετριπλασιάστηκαν, από 186 το 2012 σε 682 το 2018.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος των ψηφισάντων. Από 956 το 2012 έφτασαν τους 1.309 το 2018.

Στην τελευταία εκλοαπολογιστική Γενική Συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 850 άτομα, όταν στην εκλογοαπολογιστική του 2015 ήταν περίπου 200 άτομα. Συνολικότερα στην περίοδο 2015 - 2018 η συμμετοχή στις συνελεύσεις κυμαινόταν από 350 έως 400 εργαζόμενους, ενώ σήμερα ο ΣΥΠΑ έχει περίπου 1.900 μέλη, δηλαδή περίπου το 90% όσων εργάζονται στην Περιφέρεια Αττικής, από 1.300 μέλη που είχε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Από τη μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
Να σημειωθεί επίσης ότι το Μάη του 2016, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» σε πρώτη δύναμη στον ΣΥΠΑ, οι ταξικές δυνάμεις αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Με αφορμή το νέο θετικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Βέτα Πανουτσάκου και τον Βαγγέλη Καζάκο, πρόεδρο και γραμματέα του ΣΥΠΑ αντίστοιχα. Η κουβέντα μαζί τους δείχνει τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων, για την ανάγκη ενεργού συμμετοχής στη δράση, για να συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο ο κοινός αντίπαλος για το σύνολο των εργαζομένων, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

«Δρούσαμε πάντα σαν πλειοψηφία - οξύναμε την αντιπαράθεση»

-- Πώς φτάσαμε σε αυτά τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται στον Σύλλογο τα τελευταία χρόνια;

Βέτα Πανουτσάκου: Από τότε ακόμα που ήμασταν μειοψηφία, δρούσαμε σαν να ήμασταν εμείς η πλειοψηφία. Βάζαμε ζητήματα στους χώρους δουλειάς, μπαίναμε μπροστά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της τότε πλειοψηφίας των οργάνων. Καταφέρναμε σε πολλές Γενικές Συνελεύσεις να υπερψηφίζονται προτάσεις μας για συμμετοχή σε δράσεις στις οποίες καλούσε το ΠΑΜΕ. Παρεμβαίναμε για όλα τα ζητήματα των συναδέλφων, κερδίζαμε την εμπιστοσύνη τους. Οξύναμε την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, ενώ απευθύνοντας το αγωνιστικό μας κάλεσμα «απλώναμε το χέρι» και σε όλους τους συναδέλφους που προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς χώρους.

Βαγγέλης Καζάκος: Βάζαμε πάντα τη θέση μας. Το 2011 οι τέσσερις Σύλλογοι της Αττικής ενοποιήθηκαν στον ΣΥΠΑ, ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης των τότε νομαρχιών από την Περιφέρεια Αττικής. Βρεθήκαμε μπροστά σε ανόμοιες καταστάσεις. Στη Νομαρχία Αθήνας είχαμε πιο έντονη αντιπαράθεση. Στις υπόλοιπες νομαρχίες κατέβαιναν ενιαία ψηφοδέλτια, με χαμηλότερο βαθμό αντιπαράθεσης και δράσης. Γι' αυτό στις πρώτες εκλογές του ΣΥΠΑ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με φαινόμενα δήθεν «ανεξάρτητων» ψηφοδελτίων. Δώσαμε τη μάχη ώστε να είναι καθαρό τι πρεσβεύει ο καθένας και να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από την ταμπέλα του «ανεξάρτητου». Εμείς απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους με σαφή τρόπο, λέμε ότι είμαστε με την ταξική γραμμή. Δεν βάζουμε στους συναδέλφους μας ταμπέλες, αλλά είναι καθαρή η δική μας τοποθέτηση.

Β.Π.: Και στη συνέχεια, όταν βγήκαμε πρώτη δύναμη, αξιοποιήσαμε τη θέση μας για να παρεμβαίνουμε και να δείχνουμε στην πράξη πώς πρέπει να είναι ένα σωματείο που δρα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το σωματείο να αγκαλιάζει τη ζωή των εργαζομένων

-- Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την τωρινή δράση του Συλλόγου;

Β.Π.: Προσπαθούμε να αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας. Δεν σνομπάρουμε τίποτα απ' όσα απασχολούν τους συναδέλφους. Δεν «χωρίζουμε» τα προβλήματα σε μικρά και μεγάλα, σε «γενικά» και «ειδικά». Ενα σωματείο πρέπει και να κάνει βουτιά σε αυτό που ζει ο συνάδελφος και να κάνει «φραγκοδίφραγκα» τη γραμμή της ταξικής πάλης.

Β.Κ.: Προσπαθούμε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του ΣΥΠΑ. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της μεταφοράς των υπηρεσιών από την Αθήνα στο Περιστέρι, με την οποία είμαστε αντίθετοι, κάναμε πλήθος παρεμβάσεων, καλούσαμε σε συμμετοχή, έρχονταν συνάδελφοι χωρίς καμία εμπειρία από μαζικές διαδικασίες αντιπαράθεσης και έβγαζαν συμπεράσματα. Παράλληλα, αναδείξαμε το πιο γενικό ζήτημα, το ρόλο του αστικού κράτους. Μιλήσαμε για την περιφερειακή αρχή, που θα έδινε 20 εκατομμύρια για την ενοικίαση του κτιρίου στο Περιστέρι, στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος συμμετέχει σε fund που ήθελε να επενδύσει στην ΕΝΚΛΩ. Ηταν και αυτό ένα παράδειγμα για το πώς στηρίζεται η «ανάκαμψη». Δείξαμε ακόμα πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αμέσως άναψε «πράσινο φως» να δοθούν τα 20 εκατομμύρια, είναι το ίδιο που κόβει την υπερωρία και τα οδοιπορικά κάθε συναδέλφου.

Β.Π.: Δημιουργήσαμε ομάδες δουλειάς από εργαζόμενους που δεν είναι εκλεγμένοι και οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτιστική δράση. Εχουμε κάνει τέσσερις εικαστικές εκθέσεις. Εχουμε μουσικό σχήμα που «ντύνει» όλες τις εκδηλώσεις, πολιτιστικές αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο, για τη Μέρα της Γυναίκας, την 1η Μάη, το Πολυτεχνείο. Γίνανε πολλές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, παραστάσεις στην Επίδαυρο, στο Λαύριο, όπου συζητήσαμε για την Ιστορία του εργατικού κινήματος. Γίνονται μαθήματα χορού, φωτογραφίας. Ο Σύλλογος πρωτοστατεί στο να δίνει διέξοδο σε ενδιαφέροντα των συναδέλφων.

-- Οι άλλες δυνάμεις πώς στέκονται απέναντι στον Σύλλογο;

Β.Κ.: Το κλασικό, χρεοκοπημένο επιχείρημά τους είναι ότι το σωματείο γίνεται «κομματικό». Προβάλλεται κυρίως από τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Αυτό όμως «έσπασε» στην πράξη. Κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, βρίσκει αποκούμπι στο σωματείο. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση υπερψήφισαν τον απολογισμό εκατοντάδες εργαζόμενοι και υπήρξαν μόνο πέντε «κατά».

«Το δικό μας σωματείο, η δική μας συνέλευση»

-- Τι λένε οι εργαζόμενοι για το σωματείο και τη δράση του;

Β.Κ.: Η κριτική τους είναι σκληρή, και καλά κάνουν. Είναι πολύ απαιτητικοί, ιδιαίτερα απέναντί μας.

Β.Π.: Εχει ανέβει σημαντικά η ενημέρωση που παίρνουμε από τους συναδέλφους, όπως και οι απαιτήσεις τους. Αυτό σημαίνει έχω σωματείο. Χαρακτηριστικό είναι πως στη συνέλευση, μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ που επιμείνανε στο παραμύθι περί «κομματικού» σωματείου, βγήκε ο επικεφαλής του μουσικού σχήματος του ΣΥΠΑ και λέει: «Δεν ήμουν γραμμένος στο σωματείο, συνάδελφοι. Γράφτηκα μέσα από τη δράση και τις παρεμβάσεις που είδα να κάνει το σωματείο, που αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας, και δεν μπορείτε να μου λέτε εσείς τώρα για κομματικά καπελώματα. Είδα πώς δρούνε στην πράξη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Και άλλοι συνάδελφοι λένε «είναι το δικό μας σωματείο, είναι η δική μας συνέλευση». Ενδεικτικό είναι πως κανείς δεν άφησε πίσω του τα υλικά του Συλλόγου που μοιράστηκαν στη συνέλευση.

Β.Κ.: Η δράση μας ως «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», και ως μειοψηφία και ως πλειοψηφία, έκανε τίμιους συνδικαλιστές από άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές αφετηρίες να έρθουν μαζί μας, να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό μας. Ηρθανε συνδικαλιστές από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δίνουν τη μάχη να έχουμε ταξικό σωματείο.

Β.Π.: Θα πρέπει να τονίσουμε και το εξής: Ο ΣΥΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στις Περιφέρειες και αντικειμενικά η πορεία των συσχετισμών σε αυτόν βάζει τη σφραγίδα της και στην πορεία των συσχετισμών στην Ομοσπονδία. Το ότι βγήκαμε πρώτη δύναμη στον ΣΥΠΑ έξι μήνες πριν το συνέδριο της Ομοσπονδίας και η δράση που αναπτύξαμε στο μεσοδιάστημα έδειξαν πραγματικά, στην Αττική και πανελλαδικά, πώς εννοούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας σύλλογος. Ετσι πήγαμε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, με το μήνυμα ότι πρέπει να μπει στο τιμόνι της Ομοσπονδίας το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και το καταφέραμε.

Ενταση της μάχης για μεγαλύτερη συσπείρωση και ενεργή συμμετοχή

-- Πέρα από αυτά τα θετικά, ποιες είναι οι πλευρές όπου εντοπίζετε ότι πρέπει να σημειωθούν βήματα στη συνέχεια;

Β.Π.: Υπάρχει η ανάγκη να αυξηθεί η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων - στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στα συλλαλητήρια. Και αυτή η μάχη ξεκινά καταρχάς από εμάς. Το ψηφοδέλτιό μας είχε 80 υποψηφίους. Καθένας από μας πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει στις αγωνιστικές δράσεις, αλλά και να δίνει μάχη για να πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος.

Είπαμε ακόμα ότι θα ενεργοποιήσουμε σε αυτή τη θητεία και τα τέσσερα Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου, που μέχρι τώρα ήταν αδρανή, από τα εμπόδια που έβαζαν οι άλλες παρατάξεις. Θέλουμε να γίνουν εργαλεία για την οργάνωση των εργαζομένων, για να φτάνει πιο γρήγορα η ενημέρωση και να ανέβει η δράση. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάθε μέρα παντού, πρέπει να ανέβει η δράση των Τοπικών Διοικήσεων.

Η συμμετοχή των συναδέλφων μας έχει βελτιωθεί, ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι είναι πίσω από τις ανάγκες. Οπως είναι σημαντική η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και η υπερψήφιση του αγωνιστικού πλαισίου αιτημάτων, είναι σημαντική και η συμμετοχή όλων μας στις αγωνιστικές δράσεις για τη διεκδίκησή του.

Η πάλη μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, τόσο συνολικά όσο και όπως εκφράζεται στο χώρο μας, θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στον αγώνα. Αυτήν την κουβέντα τη λέγαμε, τη λέμε και θα τη λέμε ακόμα πιο δυνατά τώρα.