ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συγκρούσεις αλλά και επέμβαση της Ολμπράιτ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000

Associated Press

Απο την συνάντηση της Μ.Ολμπράιτ με τον Ι.Ιβανόφ
ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στην Τσετσενία, κυρίως για την κατάληψη του Γκρόζνι. Παραδόθηκαν και άλλοι αντάρτες στις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν ως «κρίσιμο σημείο» στη διένεξη στην Τσετσενία την παράδοση των Τσετσένων μαχητών στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Υστερα από την παράδοση τις προηγούμενες μέρες 134 ανταρτών και άλλοι παραδόθηκαν τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, με αποτέλεσμα να φτάσουν συνολικά τους 168. «Είναι η πρώτη ένδειξη μιας κρίσιμης καμπής στη στρατιωτική φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ομοσπονδιακών δυνάμεων στον Βόρειο Καύκασο», δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, ύστερα από συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί από τους αντάρτες που παραδόθηκαν ήταν τραυματισμένοι, ανέφερε ο πρώην δήμαρχος του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι της παράδοσης προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με διοικητές των ανταρτών, που ελέγχουν διάφορα σημεία της πόλης. Ο διοικητής των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Στανισλάβ Καβούν, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι οι 1.000 περίπου, αντάρτες που πιστεύεται ότι έχουν απομείνει στην πόλη, θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται «μέχρι το τέλος». «Το Γκρόζνι είναι ένα σύμβολο για τον (Τσετσένο Πρόεδρο Ασλάν) Μασχάντοφ και, αν το χάσει, χάνει τον έλεγχο των πάντων», τόνισε ο Καβούν. Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές είχαν υποστηρίξει ότι οι υπερασπιστές του Γκρόζνι είναι περίπου 2.500.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν τώρα υπό τον έλεγχό τους το 40% του Γκρόζνι. Η τηλεόραση ΝΤΒ μετέδωσε, επικαλούμενη ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τελικά την πλατεία Μινούτκα, που για πολλές μέρες ήταν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. Πάντως, το κέντρο του Γκρόζνι, το οποίο πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο των Τσετσένων. Επίσης, το Σάββατο οι αντάρτες έβαλαν εναντίον δυο ελικοπτέρων «ΜΙ-8», σκοτώνοντας τον διοικητή ενός από τα πληρώματα, τον Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης συνταγματάρχη Νικολάι Μαϊντάνοφ. Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων από Τσετσένους σε ολόκληρη τη Ρωσία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Από την άλλη μεριά, οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να πιέζουν τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Ετσι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, προειδοποίησε, πριν από την έναρξη της δεύτερης μέρας των αμερικανορωσικών συνομιλιών στη Μόσχα, ότι η Ρωσία κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία. Η Ολμπράιτ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ. Συζήτησαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Τσετσενία. Η Ολμπράιτ έκανε έκκληση στον Ιβανόφ να αρχίσει διάλογο με Τσετσένους πολιτικούς, αλλά ο Ιβανόφ απάντησε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία. Προηγουμένως, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επισκέφθηκε τη Μόσχα, ζήτησε την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τσετσενία. «Πάντα πίεζα για ειρηνική και πολιτική λύση και ανησυχώ ιδιαιτέρως για τους αμάχους», δήλωσε ο Κόφι Ανάν. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί βία αδιακρίτως εναντίον αμάχων και ενόπλων, προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της την Τσετσενία.