ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τα θύματα πλησιάζουν τα 500
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Η συνέχεια για τους επιζώντες είναι ήδη δύσκολη
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τους 430 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από το ισχυρό τσουνάμι που έπληξε την περασμένη βδομάδα την Ινδονησία, στις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 154 και οι τραυματίες τους 1.400, ενώ εκπρόσωποι της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης δήλωσαν ότι ο απολογισμός είναι χειρότερος από ό,τι αναμενόταν και ότι «υπάρχουν πολλές τοποθεσίες οι οποίες νομίζαμε προηγουμένως ότι δεν είχαν επηρεαστεί». Ενδεικτικό είναι ότι σοροί ανασύρονταν μέχρι και 100 χιλιόμετρα από τις ακτές, ενώ οι διασώστες συνέχιζαν το έργο τους μέσα σε έντονη βροχόπτωση.

Χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναδρομολογούνται όλες οι πτήσεις, ώστε να μην περνούν πάνω από τον κρατήρα του Ανάκ Κρακατόα (σ.σ. «το παιδί του Κρακατόα»), αφού εκλυόταν μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό. Επίσης, αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στη δεύτερη υψηλότερη κλίμακα, επιβάλλοντας ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Πάντως, επιστήμονες υποστήριζαν ότι «δεδομένου ότι το Ανάκ Κρακατόα είναι ενεργό και σημειώνονται εκρήξεις τους τελευταίους αρκετούς μήνες, η πιθανότητα και άλλων τσουνάμι δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Χιλιάδες πληγέντες ή κάτοικοι περιοχών, που χρειάστηκε να εκκενωθούν, αναγκάστηκαν να στοιβαχτούν σε ναούς και σχολεία, με μόνη στήριξη κάποια τρόφιμα και κουβέρτες. Ολα δείχνουν ότι όταν «κοπάσει» το φαινόμενο οι επιζώντες θα επιστρέψουν ξανά στις εστίες τους, για να συνεχίσουν να επιβιώνουν μέσα στην ανέχεια και τις στερήσεις που ζει το μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού, αν και η Ινδονησία συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό δεν «μεταφράζεται» στο σχεδιασμό επαρκών μέτρων πρόληψης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα είναι αναμενόμενα σε περιοχές με αυτά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Το ίδιο το Ανάκ Κρακατόα δημιουργήθηκε το 1927 από τα υπολλείμματα του ομώνυμου όρους που καταστράφηκε το 1883.