ΣΟΥΔΑΝ
Φουντώνουν οι διαδηλώσεις παρά τους δεκάδες νεκρούς
Τρίτη 1 Γενάρη 2019

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Σουδάν
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εντείνονται στο Σουδάν οι κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων αλλά και επαγγελματικών συνδικάτων με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Μπασίρ και τη μετάβαση σε νέα κατάσταση, που θα επιτρέψει την εγγύηση «δικαιωμάτων και ελευθεριών» και θα οδηγήσει τη χώρα σε «δημοκρατικές εκλογές».

Η νεοϊδρυθείσα «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών» εξήγγειλε την Κυριακή την πραγματοποίηση νέων μαζικών κινητοποιήσεων για τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ενόψει της 63ης εθνικής επετείου ανεξαρτησίας του Σουδάν την 1η Γενάρη. Είναι η δεύτερη κινητοποίηση που προγραμματίζει μετά την απεργία και τις πλατιές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 25ης Δεκέμβρη.

Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή από εκατομμύρια Σουδανούς, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, παρά τη φονική βία των αστυνομικών αρχών που έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών δεκάδων διαδηλωτών, τον τραυματισμό και τις συλλήψεις πολλών εκατοντάδων από τις 19 Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησαν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις εξαιτίας του νέου κύματος ακρίβειας και ελλείψεων σε ψωμί, βασικά τρόφιμα και καύσιμα. Το ΚΚ Σουδάν συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις και πολλά μέλη και στελέχη του κρατούνται.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασίρ προσπαθεί να υποβαθμίσει τις λαϊκές αντιδράσεις, κατηγορώντας ως υπεύθυνους για τις «βίαιες ταραχές», όπως αναφέρονται οι κινητοποιήσεις, ένοπλα μέλη και στελέχη του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SLM) και καλεί το λαό να εκφραστεί στις ...προεδρικές εκλογές του 2020. Στις εκλογές του 2020 θέλει να είναι ξανά υποψήφιος ο Πρόεδρος Μπασίρ, που παραμένει στην εξουσία από το 1989, όταν ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση με πραξικόπημα.