ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζει τις «εκκλήσεις» για «τιμωρία» της Ρωσίας

Αλλά και για ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Παρασκευή 4 Γενάρη 2019

Copyright 2018 The Associated

Τα ουκρανικά πλοία που έχουν κατασχεθεί από τους Ρώσους στο Κερτς
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε ρόλο «λαγού» για να ενταθούν οι πιέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά της Ρωσίας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η ουκρανική κυβέρνηση απαιτεί καθημερινά να τιμωρηθεί η Μόσχα με αφορμή και το περιστατικό στην Αζοφική Θάλασσα στις 25 Νοέμβρη, όπου στον πορθμό του Κερτς, που ελέγχει η Ρωσία, έχουν κατασχεθεί 3 ουκρανικά πλοία και συλληφθεί 24 Ουκρανοί ναύτες, για παραβίαση ρωσικών συνόρων.

Χτες η Ουκρανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός, υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή και «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», Ιβάνα Κλίμπους - Τσιτσάτζε, ζήτησε για ακόμη μια φορά νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας στον πορθμό του Κερτς. «Δεν αποκλείω να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που πρέπει να γίνει ώστε το Κρεμλίνο να μη μείνει ατιμώρητο για μια τόσο θρασεία πράξη», είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη «βολική» χρονική συγκυρία που σημειώθηκε το επεισόδιο: «Η επίθεση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έγινε δυο βδομάδες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έτσι καταφέραμε να έχουμε μια γρήγορη αντίδραση των κρατών - μελών και ξεκάθαρη στάση. Λάβαμε πολιτική στήριξη τόσο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσο και από χώρες εταίρους μας για την απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία».

Παράλληλα, σε δήλωσή του, ο Ουκρανός πρέσβης στις ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τις ΗΠΑ και την ΕΕ συνολικά. Εξέφρασε την προσδοκία «για περαιτέρω βοήθεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων». Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως «θα χορηγήσει επιπλέον 10 εκατ. δολάρια για περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας» και «σε απάντηση στην επικίνδυνη κλιμάκωση της Ρωσίας και την αδικαιολόγητη επίθεση στα Στενά του Κερτς». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Λιθουανία σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τη βοήθεια για την «ασφάλεια της Ουκρανίας».

Επίσης ο Ουκρανός πρέσβης αναμένει από τις ΗΠΑ την «ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων σε Ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια». Με την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, η Ουκρανία ενδέχεται να παρακαμφθεί ως χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.