ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το παζάρι με επίκεντρο τους «γκιουλενιστές»
Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε την Πέμπτη στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την πιθανή έκδοση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν (ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ), την οποία έχει ζητήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, συνδέοντάς την μάλιστα με την πορεία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η αμερικανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει στελέχη του FBI και αναμενόταν να πληροφορηθεί για την εκδίκαση υποθέσεων διαφόρων υπόπτων για συμμετοχή στη FETO (την «τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν), προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο δράσης των μελών της, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δίωξη περισσότερων «γκιουλενιστών» και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Στις υποθέσεις για τις οποίες θα ενημερωνόταν η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι και αυτή του Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης Ακιντζί κατά τη διάρκεια της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, τον Ιούλη του 2016.

Το παζάρι για τη FETO και τον Γκιουλέν αφορά το ευρύτερο αλισβερίσι Αγκυρας - Ουάσιγκτον, το οποίο κυρίως εκδηλώνεται γύρω από τα μέτωπα του Συριακού, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (βλέπε σχετικά θέματα στις σελίδες 6 - 7) κ.λπ.

Ενδεικτική των διαθέσεων είναι και η είδηση που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι η Ουάσιγκτον υπέβαλε νέα πρόταση στην Αγκυρα για την πώληση των πυραύλων «Πάτριοτ», που ενδιαφέρει την τουρκική πλευρά.

Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση των πυραύλων στην Τουρκία, παραμένουν ενστάσεις για τους «κινδύνους» που πολλές επιλογές της Τουρκίας προκαλούν για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Επίσης, η Ουάσιγκτον προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων αεράμυνας «S-400».