Εκθεση έργων κολάζ με γραμματόσημα
Τετάρτη 16 Γενάρη 2019

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Γενάρη, στις 19.30, η έκθεση έργων κολάζ με γραμματόσημα του Θοδωρή Νικολάκη, με τίτλο «Ανασύνθεση», που φιλοξενείται στο Παναιτώλιο (πλατεία Παναιτωλίου, Αλσούπολη, Νέα Ιωνία).

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 40 έργα, για τη δημιουργία των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες κομματάκια γραμματόσημα. Με μια θεματογραφία στηριγμένη στην ελληνική ποίηση, στη φύση και την Ιστορία, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει μεταξύ άλλων τις πολλές δυνατότητες της τεχνικής αυτής.

Η τεχνική του κολάζ με γραμματόσημα έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική τέχνη στα μέσα της δεκαετίας του 1960, από τον ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο, που δημιούργησε και παρουσίασε τα πρώτα σχετικά έργα.

Από τότε τα γραμματόσημα, με το μικρό τους μέγεθος, με τα άπειρα θέματα και χρώματά τους, χρησιμοποιούνται σε διάφορες παραγωγικές τεχνικές. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιούνται ως μοναδικό υλικό, ολόκληρα ή τεμαχισμένα, για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η υψηλή ποιότητα στις εκτυπώσεις γραμματοσήμων βοηθά ώστε το έργο τέχνης να έχει πολύ ζωντανά χρώματα, ενώ ο συνδυασμός χιλιάδων κομματιών δίνει ξεχωριστή υφή και μια μοναδική αίσθηση κίνησης.

Το έργο αυτής της τεχνικής είναι πιο κοντά στη ζωγραφική, δεδομένου ότι από την τεχνική του κολάζ κρατάει μόνο την πρακτική διαδικασία, δηλαδή την κόλληση των γραμματοσήμων, ενώ από τη ζωγραφική κρατάει το σχέδιο και τη συγκεκριμένη χρήση χρώματος για κάθε ξεχωριστή φόρμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Γενάρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή από 10.30 έως 13.30 και από 17.30 έως 20.30, Σάββατο από 17.30 έως 20.30 και Κυριακή από 10.30 έως 13.30.