ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στα μπλόκα από τις 28 Γενάρη κλιμακώνουν την πάλη απέναντι στα φλέγοντα προβλήματα

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συντονιστικών Επιτροπών από τη Θεσσαλία

Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019

Με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και αγωνιστικές δράσεις, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες προετοιμάζουν το στήσιμο μπλόκων σε όλη την χώρα από τις 28 Γενάρη, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για την κλιμάκωση και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συντονιστικών Επιτροπών από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας αναδεικνύουν τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία και τους ωθούν να βγουν μαζικά στα μπλόκα του αγώνα, προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Οπως υπογραμμίζουν, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί συνέχεια αυτής των προκατόχων της και τροφοδοτεί την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τονίζουν, ξεπερνώντας τις επιθέσεις που εκδηλώνονται εναντίον του, θα κλιμακώσει την πάλη, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστικό αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αγροτικά αιτήματα.

«Χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος παραγωγής αποδεκατίζουν το εισόδημά μας»

Στις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής αναφέρεται ο Τάκης Αδαμόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας:

«Οι χαμηλές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Το βαμβάκι το πουλάμε γύρω στα 50 λεπτά το κιλό κι ανάλογα χαμηλές τιμές είχαμε στο στάρι (18 - 20 λεπτά το κιλό) και στο καλαμπόκι (15 - 17 λεπτά το κιλό).

Με τη μειωμένη παραγωγή που είχαμε φέτος, λόγω κακοκαιρίας και ασθενειών και με το κόστος καλλιέργειας να έχει εκτοξευτεί στα ουράνια (για κάθε στρέμμα με βαμβάκι το κόστος φτάνει στα 170 ευρώ, για το καλαμπόκι στα 150 ευρώ, για το στάρι στα 50 ευρώ), αντί για κέρδος έχουμε χασούρα. Ολα τα αγροτικά μέσα και εφόδια - σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα - είναι πανάκριβα, για να τα κονομάνε χοντρά οι μεγάλες εταιρείες που τα διακινούν. Ιδιαίτερα μας "καίει" η ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα, αλλά και στο αρδεύσιμο νερό, αφού ο ΤΟΕΒ Φαρσάλων μάς "χαρατσώνει" κανονικά.

Από την άλλη, οι επιδοτήσεις κόβονται, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες αποκλείονται από διάφορα προγράμματα - νιτρορύπανσης κ.ά. - για να παίρνουν τα λεφτά οι μεγαλοαγρότες».

«Πληρώνουμε πολλά στον ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις δεν παίρνουμε»

Στο μεγάλο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αναφέρεται ο Αρης Πολυγένης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας:

«Λένε - και έχουν δίκιο - πως το χωράφι του αγρότη είναι "μαγαζί ξεσκέπαστο", που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεις την παραγωγή σου να καταστρέφεται. Οπως αυτές τις μέρες, με τον παγετό που προκαλεί μεγάλες καταστροφές. Εγώ καλλιεργώ οπωροκηπευτικά και έχω πάθει ζημιά. Στα υπαίθρια λαχανικά - πράσα, κρεμμύδια, κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, σπανάκι κ.ά. - η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική, ενώ ζημιές υπάρχουν και μέσα στα θερμοκήπια.

Πληρώνουμε "ένα σκασμό λεφτά" στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής και όταν παθαίνουμε ζημιές από την κακοκαιρία δεν μας δίνουν δεκάρα αποζημίωση, λέγοντας πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τις καλύπτει, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα για κοροϊδία. Κι ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται δημόσια ότι αυτός ο κανονισμός είναι αναχρονιστικός και άδικος για τους αγρότες και πρέπει να αλλάξει, επί 4 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτα. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό μηχανισμό παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα κι αυτά τα λίγα χρήματα που μοιράζει για αποζημιώσεις να τα έχει πάρει από τις δικές μας τσέπες. Μάλιστα, μας ζητάνε να πληρώσουμε κι άλλα, λέγοντας "αν θέλετε αποζημιώσεις για ζημιές που σήμερα δεν καλύπτονται, πληρώστε παραπάνω". Κι ύστερα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί βγάζουμε πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους. Μα αν δεν αγωνιστούμε, θα χαθούμε!».

«Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα...»

Στα προβλήματα «ζωής ή θανάτου» που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στέκεται ιδιαίτερα ο Γιώργος Αποστόλου, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης:

«Τώρα πια, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να βγάλει το μεροκάματο. Κι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε μείνει οι μισοί στην Ελλάδα. Θα τα παρατήσουν όχι μόνο οι μεγάλοι στην ηλικία, αλλά και οι μικρότεροι.

Κοιτάξτε τι γίνεται με το γάλα: Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη επειδή ο χειμώνας ήρθε απότομα - γι' αυτή τη ζημιά ο ΕΛΓΑ δεν μας δίνει δεκάρα αποζημίωσης, αν και τον πληρώνουμε αδρά - ενώ η τιμή έπεσε 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι, γιατί έτσι θέλει το καρτέλ των μεγαλογαλατάδων. Μάλιστα, πολλές φορές μας πληρώνουν σε άλλη τιμή - πολύ χαμηλότερη - από αυτή που έχουμε συμφωνήσει. Για να το δικαιολογήσουν, ισχυρίζονται πως τάχα δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά - έχει χαμηλή λιποπρωτεΐνη λένε - χωρίς όμως να το αποδεικνύουν. Για παράδειγμα, πέρυσι ένας έμπορος συμφώνησε με τους παραγωγούς να πάρει το γάλα στην τιμή των 87 - 92 λεπτών το κιλό, αλλά στα τιμολόγια έγραψε 68 - 70 λεπτά.

Αλλωστε, οι έμποροι έχουν και το εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα που χρησιμοποιούν και το οποίο τους κοστίζει φθηνότερα. Κι ας μην πει κανείς ότι με το εισαγόμενο γάλα δεν φτιάχνουν φέτα κι άλλα προϊόντα ΠΟΠ επειδή "απαγορεύεται", γιατί όλοι ξέρουμε ότι κανένας έλεγχος δεν γίνεται. Μόνο το ισοζύγιο γάλακτος να έλεγχαν, πολλά θα έβρισκαν.

Εξευτελιστικά χαμηλές είναι οι τιμές και στο κρέας, με το αρνί να πουλιέται αυτό το διάστημα στα 4,70 ευρώ το κιλό - αργότερα θα πέσει και κάτω από 3,80 ευρώ το κιλό - και το πρόβατο στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ για το χοιρινό είναι ακόμα χειρότερα, αφού φτάνει να πουλιέται από τον παραγωγό κάτω και από 1 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη, το κόστος παραγωγής είναι υπέρογκο και διαρκώς μεγαλώνει. Οι ζωοτροφές πανάκριβες (αυτή τη στιγμή αγοράζουμε το καλαμπόκι 26 λεπτά το κιλό, τη σόγια 50 λεπτά, το τριφύλλι 27 λεπτά), ενώ πολύ ακριβά είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα. Κι από πάνω έχουμε τα διάφορα χαράτσια, όπως για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που κοστίζει κοντά στα 2.500 ευρώ, την ηλεκτρονική σήμανση που κοστίζει περί τα 3 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε φορά που χάνεται το σήμα ξαναπληρώνουμε για την αντικατάστασή του, ο ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια και τις αποθήκες κ.ά.

Κάποιοι μας λένε ότι τα κονομάμε από τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις που δίνονται με βάση τη βοσκήσιμη έκταση του κτηνοτρόφου είναι στα 19 - 25 ευρώ το εκτάριο (10 στρέμματα) και ένας που έχει 300 πρόβατα θα εισπράξει το πολύ 7.000 ευρώ ενίσχυση. Με αυτά τα λεφτά, όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλές και το κόστος παραγωγής τόσο υψηλό, κανείς κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

«Το παίζει "αόμματη και κουφή" η κυβέρνηση»

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγές οσπρίων και ελαιολάδου μιλά ο Νίκος Αγγελής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Αερινού Μαγνησίας:

«Στα όσπρια η παραγωγή ήταν μειωμένη - πνίγηκε από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού - και η τιμή εξευτελιστική. Για παράδειγμα, τα ρεβίθια πουλήθηκαν στα 80 λεπτά το κιλό. Η μεγάλη καταστροφή έγινε στην ελαιοπαραγωγή, κυρίως εξαιτίας του δάκου. Εγώ έχω 650 ελαιόδενδρα και δεν έβγαλα ούτε ένα κιλό λάδι. Το μόνο που κατάφερα - κι αυτό με δυσκολία - ήταν να μαζέψω καμιά εικοσαριά κιλά ελιές που τις έκανα "πατητές". Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και ο προκάτοχός του, λέει πως η κυβέρνηση λύνει αγροτικά προβλήματα. Τίποτα δεν λύνει. Για τις ζημιές που πάθαμε στα όσπρια το καλοκαίρι, ακόμα δεν βγήκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ. Και σε ό,τι αφορά τις ελιές, πληρώνουμε πολλά από την τσέπη μας για τη δακοκτονία, αλλά αυτή δεν γίνεται ούτε όταν πρέπει, ούτε όπως πρέπει, με αποτέλεσμα ο δάκος να τρώει την παραγωγή. Ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η κυβέρνηση το παίζει "αόμματη και κουφή". Την απάντηση θα την πάρει στα μπλόκα».

«Ο,τι πήραμε το κερδίσαμε με τον αγώνα στα μπλόκα»

Στην αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να δυναμώσει τους αγώνες ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρεται ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη»:

«Οι αγρότες βγαίνουμε στους δρόμους γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα επιβίωσης και επειδή γνωρίζουμε ότι χωρίς αγώνες δεν πρόκειται να κερδίσουμε κάτι. Καμιά κυβέρνηση δεν θα ενδιαφερθεί για μας αν δεν την πιέσουμε με την πάλη μας. Και ό,τι πήραμε - αφορολόγητο, ακατάσχετο, καθυστέρηση εφαρμογής αντιαγροτικών μέτρων κ.ά. - στα μπλόκα το κερδίσαμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον "ντορό" των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, γιατί είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των αντιπάλων της μικρομεσαίας αγροτιάς: Εμποροβιομηχάνων, μονοπωλίων, τραπεζιτών, μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα, εξαπολύει επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που οργανώνει και συντονίζει τους αγροτικούς αγώνες. Ομως ό,τι και να κάνει, όσα ψέματα και συκοφαντίες κι αν σκαρφιστεί, το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την πάλη, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστικό αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ας το αντιληφθούν αυτό οι σημερινοί αλλά και οι όποιοι επόμενοι κυβερνώντες, καθώς και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν και υπηρετούν την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας».