Γιώργος Ροΐδης

Αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. - πρόεδρος Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων ΕΔ

Τρίτη 22 Γενάρη 2019

Η πρόσκληση να παρευρεθούμε σήμερα στο ξεκίνημα του νέου αιώνα, του δεύτερου απ' την ίδρυση του ΚΚΕ, σ' αυτήν την εκδήλωση, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ενωσή μας, την Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων ΕΔ. Η πίστη και η πλήρης εφαρμογή απ' τις κυβερνήσεις όλων των εντολών των δανειστών οδήγησαν στη λεηλασία της δημόσιας ιδιωτικής περιουσίας, στην ολοκληρωτική εξαθλίωση και ταπείνωση του λαού, στην κατάργηση στην ουσία κάθε ίχνους εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Τα περί εξόδου τάχα απ' τα μνημόνια και τις μνημονιακές υποχρεώσεις και η κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό με το ομιχλώδες τοπίο που δημιούργησαν τόσο τα αστικά κόμματα όσο και τα τάχα ανεξάρτητα ΜΜΕ, οδήγησαν σε εσωστρέφεια, ηττοπάθεια, αποδιοργάνωση και απραξία. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει ότι έβγαλε τη χώρα απ' τα μνημόνια και ότι ενδιαφέρεται για το λαό, προχώρησε στην εξαγγελία διάφορων μέτρων για το μέλλον και καταβολή επιδομάτων. Επιδόματα, στην ουσία αντίδωρα ελεημοσύνης και πείνας.

Σ' αυτά τα πλαίσια, αλλά και για να εμφανιστεί λογιστική μείωση των οφειλών του κράτους προς τρίτους, προχώρησε στην πολυδιαφημιζόμενη καταβολή των αναδρομικών, αναδρομικών που διαμορφώθηκαν όπως βόλευαν τους κρατούντες και όχι όπως το δίκιο επέβαλλε. Βέβαια, η επαναφορά των μισθών και συντάξεων εκεί που το δίκιο και οι δικαστικές αποφάσεις επιτάσσουν, ούτε λόγος. Το σάλπισμα - νομή, για να μας κρατάνε σε καταστολή, σίγησε.

Τα γεγονότα αυτά για μια ακόμα φορά έδειξαν ότι μόνο η αγωνιστική διεκδικητική δράση μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αυτό ας μας αφυπνίσει κι ας μετατρέψουμε τα συναισθήματα αγανάκτησης, πίκρας, οργής, απόγνωσης και απογοήτευσης που μας πλημμυρίζουν σε απόφαση αντίδρασης, διεκδίκησης και αγώνα. Ηρθε η ώρα ο καθένας να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε και γι' αυτό η ΑΝΕΕΔ σάς καλεί να πυκνώσετε τις γραμμές της και όλοι μαζί να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε.

Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και το σημερινό συλλαλητήριο, επιτρέψτε μου να ενώσω και τη δική μου φωνή στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», λέγοντας ΟΧΙ τόσο στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Λέγοντας όμως ένα μεγάλο ΝΑΙ στη φιλία, στην αλληλεγγύη και στην κοινή πάλη των λαών. Παρακαλώ δεχτείτε τις καλύτερες και από καρδιάς ευχές για μια χρονιά ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αγώνων, ελπίδας, δημιουργίας, ανατροπών. Για μια καλή χρονιά!