ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Δημόσια διοίκηση - μοχλός για την καπιταλιστική κερδοφορία
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα «πουλάει ελπίδα» περί προσλήψεων, την ώρα που συνεχίζει να τις συνδέει με τα «δημοσιονομικά δεδομένα»
Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, αυτή της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων και κατόπιν επί των άρθρων, συνεχίστηκε την περασμένη Δευτέρα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει η δημόσια διοίκηση «να γίνει μοχλός, να στηρίξει και την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους επαγγελματίες μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, μέσα απ' όλη τη διαδικασία την αναπτυξιακή», όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, στην Επιτροπή.

Η «αναβάθμιση» της δημόσιας διοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, αφορά την ενίσχυση του ρόλου του αρμόδιου υπουργείου ώστε να παρακολουθεί καλύτερα την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, συνολικά την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και για τον λόγο αυτό συγκροτούνται γνωμοδοτικό συμβούλιο, ειδική γραμματεία υποστήριξης δράσεων, δημιουργείται θέση ειδικού τομεακού γραμματέα, ενισχύεται το τμήμα διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας, δηλαδή η διασύνδεση με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο «στρατηγικός προγραμματισμός διενέργειας προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού» που προβλέπεται, είναι με το σταγονόμετρο, αφορά κυρίως τη στελέχωση υπηρεσιών που προκρίνει το κεφάλαιο, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ. και είναι στα πλαίσια πολυετούς προγραμματισμού. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες θετικές ρυθμίσεις που αφορούν, για παράδειγμα, τους τρίτεκνους, οι οποίες βέβαια δεν αλλάζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Η ΝΔ δήλωσε την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, κάνοντας λόγο για διόγκωση του δημόσιου τομέα και ρουσφετολογικές προσλήψεις και κρύβοντας το πραγματικό περιεχόμενό του. Επιφύλαξη δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ.

Νομοσχέδιο μακριά από τις ανάγκες του λαού

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, το στίγμα του νομοσχεδίου έδωσε ανάγλυφα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Β. Πανουτσάκου. Σημείωσε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, έχουν την ίδια στόχευση, «να αποτελεί η δημόσια διοίκηση εργαλείο αποτελεσματικό στην καπιταλιστική οικονομία, σε όποια φάση της οικονομίας και αν βρίσκεται», ενώ υπογράμμισε για τις ...«στρατηγικές προσλήψεις» ότι η κυβέρνηση «πουλάει ελπίδα», τονίζοντας πως «συνεχίζετε να συνδέετε τις προσλήψεις με τα δημοσιονομικά δεδομένα, δηλαδή, με ό,τι περισσεύει από τις επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες, ή από τις ΝΑΤΟικές δαπάνες κ.λπ.». Πρόσθεσε πως για τους εργαζόμενους είναι αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για «εδώ και τώρα κάλυψη των κενών σε Παιδεία, Υγεία, ΟΤΑ, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζεται η αντιδραστική «αξιολόγηση» κ.ά. «Το νομοσχέδιο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες τις δικές μας και του λαού γενικότερα», κατέληξε.

Στη συζήτηση επί των άρθρων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, επισήμανε ότι «η λεγόμενη εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση, εκτός των επιμέρους διαφορών των κομμάτων διαχείρισης, εκφράζει την κοινή αγωνία» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων «για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων του Δημοσίου με βάση τις αξιώσεις της ΕΕ, των συλλογικών φορέων των επιχειρηματικών ομίλων».

«Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης - ανέφερε - επιτυγχάνεται και από την ιδιωτικοποίηση τομέων της», όπως και με τη σύμπραξη με ιδιώτες, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας έχει πρωτοστατήσει στις ανατροπές στη μόνιμη δουλειά ώστε σήμερα «να βλέπουμε εποχιακούς, αναπληρωτές, επικουρικούς γιατρούς, ωρομίσθιους, εργολαβίες και άλλες τέτοιες μορφές που βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων», ενώ φορείς του Δημοσίου, όπως σε Παιδεία, Υγεία, έχουν αποψιλωθεί από εργαζόμενους.