ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Εγγύηση για το κεφάλαιο η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019

Eurokinissi

Τα διαχειριστικά ζόρια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, με τα παζάρια γύρω από το νέο σχήμα που θα πάρει η κρατική στήριξη προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, αρχίζουν να εμφανίζονται πίσω από την «κουρτίνα» του 2ου κύκλου της «μεταμνημονιακής παρακολούθησης», που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σχήμα, με την εταιρεία «ειδικού σκοπού» (κατά το πρότυπο των «κακών τραπεζών»), όπου θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα προβληματικών χαρτοφυλακίων, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Οπως όλα δείχνουν, αυτό προϋποθέτει τη μεταβίβαση των δανείων με βάση τις τρέχουσες αγοραίες τιμές, που βέβαια ανάλογα με το βαθμό της προβληματικότητας σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (π.χ. αξία υποθηκών κ.ά.) είναι ιδιαίτερα απαξιωμένες σε σχέση με τις ονομαστικές των δανείων. Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι αναμένεται να «γράψουν» και νέες «ζημιές» στους ισολογισμούς τους, αν και σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, ανάλογα με την «ποιότητα» και τη διαβάθμιση των κινδύνων από τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια.

Ως καίριο ζήτημα εμφανίζεται και αυτό της «αξιοπιστίας» που θα έχει η κρατική εγγύηση επί των προβληματικών δανείων που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία «ειδικού σκοπού». Σε κάθε περίπτωση, η πιστοληπτική διαβάθμιση του ελληνικού κράτους (άρα και των εγγυήσεων που αυτό θα προσφέρει) ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη με βάση τις κλίμακες των διεθνών «οίκων αξιολόγησης». Το γεγονός αυτό επίσης προκαλεί «προβληματισμούς» γύρω από την ικανότητα και τη λειτουργικότητα του υπό διαμόρφωση μηχανισμού που θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται η παροχή «ζεστής» κρατικής εγγύησης με την «αξιοποίηση» σημαντικού τμήματος από τα «δημοσιονομικά αποθέματα» (λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας») που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση, τόσο από τις εκταμιεύσεις των δανείων της Ευρωζώνης που φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού όσο και από τη διόγκωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς...

Η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου περιλαμβάνει την Ενέργεια, τη δημόσια διοίκηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα χρηματοπιστωτικά και, τέλος, τα δημοσιονομικά.

Στο επίκεντρο η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων για κατώτατο μισθό - Ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, κατά πιστή εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4172 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), ήταν το βασικό μενού της συνάντησης που είχε χτες η υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η υπουργός ενημέρωσε για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ότι «η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση». Οι ίδιες πηγές θεώρησαν σκόπιμο να υπογραμμίσουν πως στη συζήτηση «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, που διατήρησε το αίσχος των 586 και 511 ευρώ μεικτά, απορρίπτει κάθετα το αίτημα του εργατικού κινήματος για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αντίθετα, διαφημίζει την προωθούμενη αύξηση λίγων δεκάδων ευρώ (η πρόταση των «εμπειρογνωμόνων» είναι για αύξηση 5% έως 10%), για να χρυσώσει το χάπι της ενεργοποίησης του μνημονιακού νόμου 4172/2013, με βάση τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και με βάση τα κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» σπεύδει να υπογραμμίσει ότι ακόμα και μια αύξηση του κατώτατου μισθού στο ανώτατο επίπεδο που προτείνουν (10%), θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων μόλις κατά 1%...

Τέλος, κατά τη χτεσινή συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «έδωσε ραπόρτο» στους «θεσμούς» για «την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», δηλαδή για την πιστή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των υπόλοιπων αντιασφαλιστικών μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει - όπως επιβεβαίωσαν και τα πρόσφατα στοιχεία - τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους να λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά! Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε και «για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015». Η κυβέρνηση βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει με πολιτική απόφαση να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, τις οποίες έχει θέσει υπό την αίρεση της «δημοσιονομικής κατάστασης» της χώρας.

Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ

Εξάλλου, τα κλιμάκια του κουαρτέτου, στο πλαίσιο των επαφών τους με εργοδοτικές οργανώσεις και φορείς, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΒΕΕ, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- «Υπερεπείγουσα επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων», για την αξιοποίηση της σχολάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας επιχειρήσεων που σήμερα υπολειτουργούν.

-- Θεσμοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις αποσβέσεις παγίων και για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων.

-- Ενίσχυση της αγοράς «σύνθετων εταιρικών ομολόγων» για την ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα, «πλήθους υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθ. Σαββάκη, που βέβαια έρχονται να «κουμπώσουν» με τις επισημάνσεις του ΣΕΒ. Οπως είπε, το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ενταθεί η παροχολογία, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο «διά ταύτα» υπογράμμισε ότι «το κλίμα αυτό οδηγεί σίγουρα σε στασιμότητα τη λειτουργία του κράτους και εντείνει την αβεβαιότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», προσθέτοντας πως «το δημογραφικό πρόβλημα είναι η νάρκη στα θεμέλια του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος»...