ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ξεθάβει αντεργατικές διατάξεις για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου»

Αμεση παρέμβαση - απάντηση από το «Αγωνιστικό Μέτωπο»

Τετάρτη 30 Γενάρη 2019

Από τη χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας του «Αγωνιστικού Μετώπου» σε υπηρεσίες της τράπεζας
Να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση προσπαθεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ξέθαψε αντεργατικά νομοθετήματα και στη βάση αυτών ενημέρωσε τα έξι σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν στην τράπεζα ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στους χώρους δουλειάς σε ώρες εργασίας!

Η ενέργεια της τράπεζας προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του «Αγωνιστικού Μετώπου», που χτες πραγματοποίησε περιοδεία στο κτίριο της τράπεζας στη Μεσογείων, όπου στεγάζεται το τμήμα RBU («κόκκινα» δάνεια).

Με την περιοδεία ακυρώθηκαν στην πράξη οι αντεργατικές οδηγίες της διοίκησης: Η αντιπροσωπεία του «Αγωνιστικού Μετώπου» μπήκε στους χώρους δουλειάς, σε πολλούς ορόφους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι άνοιξαν τις εισόδους, σπάζοντας το κλίμα του φόβου.

Στην ανακοίνωση που μοίρασε, σημείωνε ότι η επιλογή της διοίκησης δεν είναι τυχαία, αλλά σχετίζεται με τα σενάρια που αφορούν νέες αποσχίσεις και απολύσεις.

Οπως επισημαίνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο»:

«Επιβάλλεται άμεσα να συνεδριάσουν από κοινού τα 6 σωματεία, με θέμα τις επικείμενες εξελίξεις στην Τράπεζα και την αντιμετώπισή τους. Να ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση για να σταματήσουν τα σενάρια περί αποσχίσεων - απολύσεων και άλλων τέτοιων απειλών και εκφοβισμών που υφίστανται οι συνάδελφοι καθημερινά και να πάρει η απέναντι πλευρά το μήνυμα ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

Παράλληλα, να ξεκινήσουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς πανελλαδικά, για ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων, γιατί θα απαιτηθούν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις για να αναχαιτιστεί η επίθεση.

Και τέλος, επιτέλους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης όλων των σωματείων σε ένα, γιατί αυτό είναι απαίτηση των καιρών, της κοινής λογικής αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στην Πειραιώς, ανεξάρτητα από τράπεζα προέλευσης. Τώρα είναι η ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα τι σωματεία θέλουμε στις μάχες που έρχονται; Της φτήνιας, της εκδρομής και του κουπονιού στην υπηρεσία του εργοδότη ή στρατηγεία οργάνωσης του αγώνα;».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της προσπάθειας παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στην Τράπεζα Πειραιώς έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.

Σε αυτήν αναφέρεται η μεθόδευση της εργοδοσίας, με την επισήμανση ότι «ενόψει των πλάνων αναδιάρθρωσης και της υλοποίησης της "AGENDA 2020" επιδιώκει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς».