ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Με αγώνα και αλληλεγγύη πέτυχαν την έκδοση εγκυκλίου για την ασφάλισή τους
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019

Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/1
Την πρώτη νίκη των δασεργατών στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», για το ζήτημα της ασφάλισής τους, η οποία είναι αποτέλεσμα της δικής τους πάλης και του συντονισμού των Εργατικών Κέντρων Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Αγρινίου, Πάτρας και Λάρισας, «που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα μπήκαν μπροστά στην οργάνωση των συναδέλφων και πάλεψαν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το δίκαιο αίτημά τους», χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «μετά από σειρά παρεμβάσεων και παραστάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις κ.λπ.) έγινε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση του κωδικού ενσήμων που αποκαθιστά την πραγματική εργασία των συναδέλφων με την ασφάλιση και τα όποια δικαιώματα απορρέουν από αυτήν. Το υπουργείο Εργασίας έστειλε εγκύκλιο στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για αποκατάσταση του κωδικού».

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι τώρα λανθασμένη αποτύπωση του κωδικού για τους 8μηνίτες δασεργάτες, είχε επίσης συνέπειες στη μη λήψη του εποχικού επιδόματος, αλλά και στη μη κατοχύρωση της προϋπηρεσίας τους.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά για να μείνουν οι δασεργάτες στη δουλειά τους

Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνέχισης της πάλης για το εργασιακό μέλλον των δασεργατών, σε σύνδεση με τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα της προστασίας του δασικού πλούτου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής υπογραμμίζει:

«Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά με οργάνωση και πάλη. Η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου της χώρας, της ζωής του λαού από καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι στο Μάτι, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πρόληψη, που τα δασαρχεία της χώρας μπορούν να προσφέρουν, είναι σπουδαία και αυτό το προσωπικό που έχει προσληφθεί καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της λειτουργίας των δασαρχείων. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν οι δασεργάτες να παρέχουν εργασία και μετά το πέρας του προγράμματος, καλύπτοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της πρόληψης, μετατρέποντας αυτές τις άθλιες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας σε μόνιμες με αξιοπρεπή μισθό».

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί τους δασεργάτες στην κινητοποίηση σωματείων και Ομοσπονδιών την Τρίτη 12/2, για να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.