ΑΓΓΛΙΑ
«Εφυγε» ο Γκόρντον Μπανκς
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019

Associated Press

Ο κατά πολλούς κορυφαίος τερματοφύλακας που ανέδειξε η Αγγλία, Γκόρντον Μπανκς, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών
«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς, ίσως ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αγγλικής σχολής τερματοφυλάκων και ένας από τους καλύτερους στη θέση του στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το θάνατό του ανακοίνωσε η πρώην ομάδα του, Στόουκ Σίτι, με την οποία πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα από το 1967 έως το 1972, κατακτώντας τον μοναδικό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου, το αγγλικό League Cup το 1972. Εξαιρετική παρουσία είχε και στη Λέστερ από το 1959 έως το 1967, με την οποία επίσης κατέκτησε το League Cup το 1964, ενώ αγωνίστηκε και σε άλλους δύο τελικούς Κυπέλλων (FA Cup 1961, League Cup 1965).

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του όμως ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Αγγλίας το 1966. Ηταν ο βασικός τερματοφύλακας των «Λιονταριών» και στην επόμενη διοργάνωση, το 1970, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε την «απόκρουση του αιώνα» σε κεφαλιά του Πελέ, στον αγώνα με τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία.

Ο Μπανκς σταμάτησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1972, μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο έχασε την όρασή του από το ένα μάτι. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον έχει ονομάσει τον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα, πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ. Ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς από τον αγγλικό αθλητικό Τύπο το 1972 και καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο από τη FIFA έξι συνεχόμενες φορές, από το 1966 έως το 1971.