ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019

Σε νέα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, σε συνδυασμό βέβαια με την κατακρεούργηση των εισοδηματικών και άλλων «κριτηρίων» αναφορικά με την διάλυση της προσωρινής «προστασίας» στην πρώτη κατοικία, προχωρά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συγχορδία με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Η «εκκρεμότητα» αυτή, μαζί με τα άλλα προαπαιτούμενα της 2ης «μεταμνημονικής» «αξιολόγησης», συζητήθηκε εκ νέου χτες στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γνώμη επί της νέας πρότασης κυβέρνησης - τραπεζών αναμένεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και τραπεζίτες, με φόντο την κλιμάκωση των πλειστηριασμών, έρχονται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τους εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι σε οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά με στόχο να τα εξαναγκάσουν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών, να υποκύψουν στους λεόντειους όρους που αυτές επιβάλλουν, αναζητώντας λύσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού». Ολα αυτά ενώ η όποια «προστασία» με βάση τον υπάρχοντα νόμο έληξε και τυπικά χτες (28/2).

Σιγόντο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν, στην οποία ενσωματώνονται και οι προτάσεις των τραπεζικών ομίλων που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ των άλλων ανατριχιαστικών, οι «θεσμοί» επισημαίνουν ότι:

-- Το νέο σύστημα «προστασίας» πρέπει να είναι «προσωρινό», με στόχο την «προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών», χωρίς να ενθαρρύνει τις «στρατηγικές αθετήσεις». Επιπλέον, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς τραπεζών αλλά και για τον ποσοτικό προσδιορισμό των «δημοσιονομικών επιπτώσεων», δηλαδή για το ύψος των κρατικών κονδυλίων που θα αποδοθούν στις τράπεζες μέσω της επιδότησης των δόσεων.

-- «Οι αρχές θα πρέπει να εμβαθύνουν την ανάλυσή τους σχετικά με τους πιθανούς λόγους για το υψηλό ποσοστό αποτυχίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών και να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα». Οπως λένε, πάνω από 7 στις 10 επιτυχείς δημοπρασίες οδηγούν στην αγορά του περιουσιακού στοιχείου από την τράπεζα, ενώ αυτή «η τακτική δεν είναι ικανοποιητική και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος κι άλλων».

Με στόχο την προσέλκυση και νέων «παικτών», υπογραμμίζεται ότι η «έλλειψη ενδιαφέροντος» οφείλεται στις «υπερβολικά υψηλές τιμές προσφοράς», με τις οποίες βγαίνουν στο «σφυρί» λαϊκές κατοικίες.

-- Με βάση και τα παραπάνω, η Κομισιόν παραθέτει και την πρόταση των εγχώριων τραπεζών. Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση που ο πρώτος πλειστηριασμός καταστεί άγονος, αξιώνουν να ληφθούν τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα ώστε η τιμή επανεκκίνησης (στον επόμενο πλειστηριασμό) να είναι «δίκαιη», δηλαδή χαμηλότερη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, η απόφαση των δικαστηρίων αναφορικά με τη «δίκαιη τιμή» έναρξης του πλειστηριασμού να προκύπτει από «ανεξάρτητους εκτιμητές» (που δεν αποκλείεται να βρίσκονται στην υπηρεσία των τραπεζών) και όχι από «αναρμόδιες μαρτυρίες», όπως για παράδειγμα γείτονες ενός λαϊκού νοικοκυριού που βρίσκεται αντιμέτωπο με τον πλειστηριασμό.

-- Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα πρέπει να γίνει περισσότερο «φιλική» στους «ενδιαφερόμενους», π.χ. με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών της κατοικίας.

12μηνη η προσωρινή «προστασία» με λεόντειους όρους

Ολα τα παραπάνω συζητήθηκαν «με το νι και με το σίγμα» στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων κυβερνητικών στελεχών με τις διοικήσεις των τραπεζών, και έτσι, με βάση όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, μεταξύ άλλων προωθούνται τα παρακάτω:

Σήμερα, το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Εως 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ).

Ζευγάρι: Εως 21.000 ευρώ (από 23.659). Για παράδειγμα, στην περίπτωση δύο εργαζόμενων συζύγων οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό σε περίπτωση που οι μισθοί ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ, ακόμα κι αν το νοικοκυριό εκπληρώνει τις άλλες προϋποθέσεις.

Προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714 σήμερα, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο να κατεβάζουν το εισοδηματικό κριτήριο κατά 714 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας.

Ανοίγει η «βεντάλια» των εκβιασμών

Παράλληλα, η κατάργηση διάταξης (άρθρο 9) του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) αποτελεί μόνο την αρχή για τα επόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και «θεσμοί» θα κλιμακώσουν με νέες ρυθμίσεις για ολόκληρη την γκάμα των οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ΟΤΑ, ακόμη και για οφειλές σε κάθε είδους κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς (π.χ. ΔΕΗ), με την υπαγωγή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού». Αυτά θα αποτελέσουν τον νέο πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, που θωράκισε η σημερινή κυβέρνηση. Θυμίζουμε τη διάταξη που πέρασε πέρυσι, προβλέποντας το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανοποίηση της πάγιας αξίωσης των τραπεζιτών αναφορικά με την πρόσβαση της «Τειρεσίας» - κοινή θυγατρική εταιρεία των τραπεζών που τηρεί τα στοιχεία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια - στα φορολογικά στοιχεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η ίδια δυνατότητα πρόσβασης στα φορολογικά στοιχεία προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο και ΟΤΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα δεδομένα που τηρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «Taxis» θα βρίσκονται στη διάθεση των παραπάνω «ενδιαφερόμενων», με στόχο βέβαια την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για καθέναν απ' αυτούς και την ένταση των εκβιασμών και πιέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόβουν» - «ράβουν» για το κεφάλαιο, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό (2019-09-28 00:00:00.0)
...και καρότο (2019-02-13 00:00:00.0)
Θηλιά πλειστηριασμών στο «κεραμίδι» λαϊκών νοικοκυριών (2018-02-24 00:00:00.0)
«Θωρακίζουν» πλειστηριασμούς και τραπεζικούς ομίλους (2018-01-13 00:00:00.0)