ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες πιέσεις των ΗΠΑ και συγκεντρώσεις το Σάββατο
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, στις εκδηλώσεις μνήμης στις 5 Μάρτη στην έκτη επέτειο από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Αμείωτες συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, που στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό, ενάντια στην κυβέρνηση του εκλεγμένου σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», από την περίοδο του Ρίγκαν, που τροφοδοτούσε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα, τη δεκαετία του '80), ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση για να επιτύχουν την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», όπως ονομάζουν την ανατροπή μιας μη αρεστής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως παρότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Ετσι, οι ΗΠΑ σκληραίνουν τα μέτρα και τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της κρατικής βιομηχανίας πετρελαίου και παίρνουν υπόψη την απροθυμία έως τώρα των λατινοαμερικανικών σύμμαχων κυβερνήσεων να βοηθήσουν σε μια στρατιωτική επέμβαση. Οι αντιδραστικές αυτές κυβερνήσεις μετράνε τις επιπτώσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, αφού σε όλες τις χώρες, όπως στην Κολομβία, που είναι η πιο επιθετική, αλλά και στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Περού, στη Χιλή, στην Παραγουάη, πραγματοποιούνται αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις, κατά της ξένης επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Το άλλο «γεράκι», ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι ανανεώθηκε για ακόμα ένα χρόνο η διοικητική οδηγία της προηγούμενης κυβέρνησης, του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2015, που χαρακτήριζε τη Βενεζουέλα «ασυνήθη ή έκτακτη απειλή κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ». Ο Μπόλτον άλλωστε είχε επαναφέρει με ακόμα πιο κυνικό τρόπο το απαράδεκτο λεγόμενο «δόγμα Μονρόε», που θεωρεί ολόκληρη τη Νότια Αμερική ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ή «πίσω αυλή τους», δηλώνοντας επί της ουσίας ότι δεν θα ανεχτούν ανταγωνιστές, όπως τα μονοπώλια της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά., που επεκτάθηκαν ειδικά στη Βενεζουέλα τα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, Ν. Μαδούρο, με ανάρτηση στο «Twitter», λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα αλλά στοχεύουν στους φυσικούς μας πόρους. Αυτό που θέλουν είναι να εξαπολύσουν τον "Πόλεμο του Πετρελαίου" για να εισβάλουν και να επιβληθούν στην πατρίδα μας. Θα αποτύχουν». Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την 6η επέτειο θανάτου του Προέδρου και ηγέτη της «Μπολιβαριανής Διαδικασίας», Ούγκο Τσάβες Φρίας, ο Βενεζουελανός Πρόεδρος κάλεσε το λαό σε «αντιιμπεριαλιστικές» διαδηλώσεις το Σάββατο 9 Μάρτη.

Την ίδια μέρα η μαριονέτα Χ. Γκουαϊδό έχει καλέσει σε διαδηλώσεις των οπαδών του και αποχή από την εργασία.

Ανεπιθύμητος ο Γερμανός πρέσβης

Χτες επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κήρυξε τον πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα, Ντανιέλ Μαρτίν Κρίνερ, «ανεπιθύμητο πρόσωπο εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων δημόσιων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, κάτι που αντιβαίνει στους κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις». Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης στηρίζει με κάθε τρόπο τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα και ήταν ένας από τους πρέσβεις που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή του από μια «μίνι περιοδεία» σε αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε χτες ότι «μετά την ανακήρυξη του πρέσβη ως "ανεπιθύμητου", αποφάσισα να τον καλέσω πίσω στη Γερμανία για διαβουλεύσεις». Χαρακτήρισε δε προκλητικά την απόφαση της Βενεζουέλας «ακατανόητη, που οξύνει την κατάσταση και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση». Και συνέχισε: «Η ευρωπαϊκή στήριξη στον Χουάν Γκουαϊδό είναι αδιάσπαστη. Ο πρέσβης Κρίνερ κάνει εξαιρετική δουλειά στο Καράκας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μισέλ Μπατσελέτ, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός, πρώην Πρόεδρος της Χιλής, σε ομιλία της στη Γενεύη δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένων του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών - μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Πάντως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων και η τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση, που προκύπτει ως αποτέλεσμα, είναι ανησυχητική». Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 10 Μάρτη αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από πρόσκληση της Βενεζουέλας, θα μεταβεί στη χώρα για επαφές και εξέταση της πραγματικότητας, θα προετοιμάσει έκθεση και την ενδεχόμενη επίσκεψη της Μπατσελέτ στις 20 Μάρτη.