ΜΑΘΗΤΕΣ
«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι»

Στους δρόμους χτες ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο

Τρίτη 19 Μάρτη 2019

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο τους απαίτησαν χτες οι μαθητές, που βγήκαν για μια ακόμα φορά στο δρόμο διεκδικώντας το σχολείο που τους αξίζει, ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια και από το βήμα της εκλεγμένοι σε μαθητικά συμβούλια σχολείων της Αθήνας αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του σχεδίου που κάνει το σχολείο πιο εξοντωτικό, με περισσότερο άγχος, παπαγαλία και ώρες στα φροντιστήρια, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις. Μίλησαν για τον περιορισμό της γενικής μόρφωσης στη Γ' Λυκείου, κάνοντας λόγο για μια τάξη με την ίδια διαδρομή από το σχολείο - φροντιστήριο στο κανονικό φροντιστήριο. Αναφέρθηκαν ειδικά στους συμμαθητές τους της Β' Λυκείου, που μετατρέπονται σε «πειραματόζωα», αλλά και στους μαθητές των ΕΠΑΛ, που για μια ακόμα φορά ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα στα σχολεία τους αλλά και με τον περιορισμό του ποσοστού εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση μετά τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αναφέρθηκαν στους αγώνες και το συντονισμό από την αρχή της χρονιάς και στην επιλογή τους να αγωνίζονται με διάφορους τρόπους για το σχολείο των αναγκών τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, δηλώνοντας: «Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μορφώνονται ολόπλευρα και να χαίρονται την εφηβεία τους. Ομως η κυβέρνηση κάνει το σχολείο φροντιστήριο και σταματά τη γενική μόρφωση στη Β' Λυκείου, όταν υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίσουν, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν», όπως είπε ανάμεσα σε άλλα.


Εχοντας στην κεφαλή το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, με το σύνθημα «Να μην κατατεθεί» το σχέδιο της κυβέρνησης, οι μαθητές πραγματοποίησαν μία δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, προς το Σύνταγμα, έχοντας στο πλευρό γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Ενωσαν τις φωνές τους σε συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Σεισμός - σεισμός, συντονισμός, θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος», «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές» και δήλωναν ότι το νομοσχέδιο «θα μείνει στα χαρτιά». Η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια, όπου ανανέωσαν το ραντεβού σε νέες κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα, μαθητές της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με πορεία - μαζική πανεξόρμηση στους δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου άπλωσαν ένα πανό. Το απόγευμα του Σαββάτου, οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στη συναυλία - καλλιτεχνική διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προς νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις

«Οι μαθητές για μια ακόμα φορά μίλησαν: Ούτε να σκεφτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το νομοσχέδιο - Θα μας βρείτε απέναντι», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπής Μαθητών Αθήνας χαιρετίζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

«Τώρα δε σταματάμε - Θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Οι μαθητές σε κάθε σχολείο, σε κάθε πόλη και γειτονιά συζητάμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο, μέχρι να το καταλάβουν καλά εκεί στο υπουργείο: Γεμίζουμε αυτοκόλλητα, συνθήματα, γκράφιτι, αφίσες κάθε σχολείο, γειτονιά και πόλη. Οργανώνουμε συναυλίες, κλείνουμε δρόμους, διαδηλώνουμε. Διαβάζουμε το δικό μας "γράμμα" στις σχολικές γιορτές της 25ης Μαρτίου που να λέει την αλήθεια για το νομοσχέδιο, κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης. Παρεμβαίνουμε στις σχολικές παρελάσεις.

Πάνω απ' όλα, γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που συντονιζόμαστε παντού και με κάθε τρόπο, γιατί όσο πιο οργανωμένοι είμαστε, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο αγώνας μας», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι μαθητές.