ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επιταχύνουν την εφαρμογή της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας
Τρίτη 19 Μάρτη 2019

«Πρόγευμα εργασίας» των λεγόμενων «Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας», με προσκεκλημένο τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, παρέθεσαν χτες στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση και η ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κι ενώ στις αρχές Απρίλη αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, συνοδεία επιχειρηματιών.

Αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης ήταν η πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας», των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δηλαδή, και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, που πάει στο επόμενο στάδιό τους τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μετά το πέρας του προγεύματος, στόχος της κυβέρνησης «ήταν να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί (...) Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Ερωτηθείς δε αν είναι ευχαριστημένος από την «πρόοδο» της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, υπό την προεδρία της αν. υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, συγκλήθηκε χτες η 1η συνεδρίαση της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο την υλοποίηση της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ειδική Διυπουργική Επιτροπή πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και γενικοί διευθυντές υπουργείων. Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για συνέργειες στους τομείς της γεωργίας, της πολιτικής προστασίας, της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, της Παιδείας, της Ερευνας και Τεχνολογίας, της Υγείας, των μεταφορών και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Θυμίζουμε πως στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της γείτονος. Συζητήθηκαν οι «δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας», ώστε η Ελλάδα να γίνει ΝΑΤΟικός «εκπαιδευτής» για τη γείτονα, όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράντμιλα Σεκερίνσκα, το Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

Το «εθνικό» συμφέρον των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Εξάλλου, το Σάββατο, στην Αθήνα, σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών και το «πολιτικό θάρρος» των δύο κυβερνήσεων που την έκλεισαν, χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια μία νησίδα εκτός ΕΕ, η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την «ασφάλεια» της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει «ευρωπαϊκή».

Από κοντά ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς που - σκιαγραφώντας τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια - είπε ότι «στις Πρέσπες ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού».

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες λέγοντας ότι μαζί με την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ έφτασαν κοντά στη λύση σχεδόν του συνόλου των ζητημάτων, αλλά «η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο (σ.σ. της Αλβανίας) και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέος κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι «ορισμένοι φαίνεται ως να μην επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης της Ελλάδας με την Αλβανία. Κάναμε, όμως, σοβαρά βήματα στη συνεργασία μας», συμπλήρωσε.

Ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, επισήμανε ότι η Βαλκανική επιχειρεί να κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ μιλώντας για ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος, τόσο μεταξύ Βορρά - Νότου, όσο και ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων. Κάνοντας δε μνεία στη συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε «ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντ. Μίτοφ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε τη σημασία του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, «πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης» από το ρωσικό αέριο. Εστίασε επίσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι αυτό έδειξε ότι ήταν ανέτοιμη η ΕΕ να το αντιμετωπίσει και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μία μεγαλύτερη προσπάθεια επ' αυτού.