ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οικονομική ενίσχυση για αποτελεσματικότερη δράση

Συνέντευξη με το Μιχάλη Φιορεντή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ του ΚΚΕ, σχετικά με τη Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος

Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001

«Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι κάθε χιλιάρικο στο ΚΚΕ είναι βόλι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της κυβέρνησης σ' αυτόν», τονίζει ο Μιχάλης Φιορεντής, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Ρ» για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και τις ενέργειες της ΚΟΠ για την επιτυχία της. Ο Μ. Φιορεντής αναφέρεται στο «δέσιμο» του ανοίγματος της δράσης των ΚΟΒ στο χώρο ευθύνης τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διεκδίκηση αιτημάτων με την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Για το κλίμα άμιλλας που έχει διαπεράσει όλες τις οργανώσεις της ΚΟΠ που συναγωνίζονται για την πρωτιά. Τέλος σημειώνει ότι ο στόχος του 20% που είχε τεθεί για την πρώτη μέρα υπερκαλύφθηκε με πρωτοπόρες τις Αχτίδες Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και Ναυτεργατών.

Ολη η συνέντευξη του Μ. Φιορεντή έχει ως εξής:

- Η Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που αποφάσισε η ΚΕ του ΚΚΕ άρχισε. Ποια μέτρα έχει πάρει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του Κόμματος για την επιτυχία της;

- Ολες οι οργανώσεις της ΚΟΠ έχουν έγκαιρα συζητήσει για τη Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ. Φροντίζουμε, ταυτόχρονα, να συνδυάζεται το άνοιγμα της δράσης μας στον κόσμο, οι πολύμορφες παρεμβάσεις των ΚΟΒ στο χώρο τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διεκδίκηση αιτημάτων, να «δένονται» με την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που βλέπουν δίπλα τους το Κόμμα μας, αντιμετωπίζουν σαν «φυσική συνέπεια» να συμβάλουν και στην οικονομική του στήριξη, ακόμα και από το υστέρημα τους. Ωστόσο οι ΚΟΒ αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι σημερινές εξελίξεις και απευθύνονται όχι μόνο σε οπαδούς ή φίλους του ΚΚΕ, αλλά σε όλους τους εργάτες, νέους και νέες, σε όλες τις γυναίκες, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, που ανησυχούν για το μέλλον και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και αναγνωρίζουν το ρόλο του ΚΚΕ και την αξία της αγωνιστικής απάντησης. Ιδιαίτερη ευθύνη για το όσο γίνεται πιο πλατύ άνοιγμα της οργάνωσης και τον προσανατολισμό σε αυτό το καθήκον, έχουν πρώτα από όλα τα στελέχη της ΚΟ Πειραιά.

Ο Μιχάλης Φιορεντής
Το κλίμα άμιλλας ήδη έχει διαπεράσει ολόκληρη την οργάνωση, όχι μόνο τις ΚΟΒ, αλλά και τις Αχτίδες που «συναγωνίζονται για την πρωτιά». Ενώ το πλάνο της ΚΟΠ είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα.

- Η ΚΟΠ έχει παράδοση στην κάλυψη των οικονομικών πλάνων που θέτει. Αυτή τη φορά πού εδράζεται η αισιοδοξία σας ότι και πάλι θα υπερκαλυφθεί;

- Το πλάνο της ΚΟΠ είναι πράγματι μεγαλύτερο από άλλες οικονομικές εξορμήσεις. Αυτό είναι φυσικό. Οχι βέβαια γιατί απλά αυξάνονται οι ανάγκες, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από όλες τις πλευρές της δράσης της ΚΟΠ, τις παρεμβάσεις μας στα προβλήματα των εργαζομένων του Πειραιά, καθώς και από την επιβεβαίωση των θέσεων του ΚΚΕ και του αυξημένου κύρους του. Αλλά το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η διαπίστωση πως οι αγωνιστικές διαθέσεις και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συσπειρώσεις αγκαλιάζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού του Πειραιά. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με την παράδοση που θέλει την ΚΟΠ να κατακτά και τους πιο υψηλούς οικονομικούς στόχους, μας δίνει μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ηδη ο στόχος του 20% που είχαμε θέσει για την 1η μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης υπερκαλύφτηκε, με πρωτοπόρες τις Αχτιδικές Οργανώσεις της Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και Ναυτεργατών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και για τη συνολική υπερκάλυψη του πλάνου, αρκεί τα στελέχη, τα μέλη μας να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους, να μη χάνουμε ούτε ώρα που να μην αξιοποιείται για την Οικονομική Εξόρμηση.

- Η Οικονομική Εξόρμηση διεξάγεται σε μια περίοδο κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Πώς συνδέονται τα πολιτικά καθήκοντα που ορίζουν οι εξελίξεις αυτές με την Οικονομική Εξόρμηση;

- Μα και η ίδια η Οικονομική Εξόρμηση αποτελεί πολιτικό καθήκον. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται μόνο τα μέλη του Κόμματος, αλλά και οι εργαζόμενοι, σε μεγάλο βαθμό. Με την έννοια ότι είναι φυσικό το Κόμμα τους να ζητά την οικονομική του στήριξη από τους ίδιους, για να εντείνει την πάλη του, να οργανώσει καλύτερα τους αγώνες, να φτάνει η φωνή του όλο και πιο μακριά, να παρεμβαίνει πιο ολοκληρωμένα σε όλα τα ζητήματα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά απαιτούνται και αυξημένοι οικονομικοί πόροι.

Εμείς γνωρίζουμε ότι σαν Κόμμα κυρίως απευθυνόμαστε στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους εργάτες, τους μικρομεσαίους, που πλήττονται περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική και ασφυκτιούν οικονομικά κάτω από το βάρος των ταξικών κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτούς εκφράζει κατά πρώτο λόγο το ΚΚΕ, τα δικά τους δικαιώματα υπερασπίζει. Αυτός είναι ο ρόλος του Κόμματός μας και δεν μπορεί ούτε να περιορίζεται, ούτε να εξαντλείται βέβαια σε καθήκοντα όπως η Οικονομική Εξόρμηση.

Αυτή μπορεί να έχει πολύπλευρη επίδραση και ολοκληρωμένη επιτυχία μόνο αν τη δούμε ενταγμένη στη συνολική ανάπτυξη της δράσης μας. Σήμερα είναι ανάγκη να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να αντιταχθούν στην εμπλοκή της χώρας μας, να οργανώσουν την πάλη τους, να κατακτήσουν ανώτερο βαθμό συσπείρωσης, να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και ελευθερίες, να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους σε όλους τους τομείς. Ολο και περισσότερο γίνεται κατανοητή η ανάγκη συνολικότερων ρήξεων και συγκρούσεων που θα φέρνουν στο προσκήνιο το Λαϊκό Μέτωπο Πάλης που προτείνει το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι κατανοούν πολύ καλά σήμερα ότι κάθε χιλιάρικο στο ΚΚΕ είναι βόλι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πολιτική της συμμετοχής της κυβέρνησης σε αυτόν, γιατί γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σαν Κόμμα και στον Πειραιά, είμαστε πεισμένοι και αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε και τους οικονομικούς μας στόχους.


Γ. Κ.