ΚΟΛΟΜΒΙΑ
48ωρη απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Πέμπτη 21 Μάρτη 2019

Σε 48ωρη πανεθνική απεργία προχώρησαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κολομβίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους (FECODE), και χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας, πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τόσο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους όσο και για την αναγκαία χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων για τις υποδομές, τα σχολικά γεύματα και τη μεταφορά, καταγγέλλοντας ότι με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και το λεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης γίνονται κι άλλες περικοπές στους τομείς αυτούς. Απαιτούν επίσης να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (30 σήμερα) και να προστατευτεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα, καθώς συνδικαλιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις, ακόμα και δολοφονίες, από το κράτος και το παρακράτος.

Οπως δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί, που έχουν τη στήριξη και άλλων συνδικάτων, στόχος της κινητοποίησης και της χτεσινής λεγόμενης «κατάληψης της Μπογκοτά» είναι να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία για τη βελτίωση της κατάστασης στην Εκπαίδευση.

Διεκδικούν επίσης να σταματήσουν οι de facto ιδιωτικοποιήσεις που παρατηρούνται στα δημόσια σχολεία, όπου λόγω της υποχρηματοδότησης εμφανίζονται ιδιώτες χορηγοί. Αλλα αιτήματα αφορούν την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.